Hoe kies ik de juiste maat rolgordijnen voor mijn ramen?

Het kiezen van de juiste maat rolgordijnen voor je ramen kan een uitdagende taak lijken, maar met de juiste informatie en meettechnieken kun je ervoor zorgen dat je rolgordijnen perfect passen en je ruimte mooi accentueren. In deze gids bespreken we vier belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van de maat van je rolgordijnen, evenals een stapsgewijze handleiding voor het correct meten van je ramen.

Let op de breedte van het raam

Voordat je rolgordijnen aanschaft, is het essentieel om de breedte van je raamopening te meten. Meet de breedte van het raam op drie verschillende punten: bovenaan, in het midden en onderaan. Neem de kleinste van deze drie metingen als je definitieve breedte. Deze nauwkeurige meting zorgt ervoor dat je rolgordijnen perfect passen zonder te veel speling aan de zijkanten.

De hoogte van het raam

Naast de breedte is ook de hoogte van het raam belangrijk bij het kiezen van rolgordijnen op maat. Meet vanaf de bovenkant van de raamopening tot aan de vensterbank of de gewenste lengte van het rolgordijn. Als je rolgordijnen ‘op de dag’ wilt monteren (boven de raamopening), voeg dan wat extra centimeters toe aan je meting voor een goede bedekking van het raam.

in of op de dag monteren

Bepaal hoe je het rolgordijn wilt monteren

Bij het kiezen van rolgordijnen moet je ook rekening houden met het montagetype. Er zijn twee hoofdtypen: ‘in de dag’ en ‘op de dag’. ‘In de dag’ betekent dat het rolgordijn binnen het raamkozijn wordt gemonteerd, terwijl ‘op de dag’ betekent dat het rolgordijn buiten het raamkozijn wordt gemonteerd. Zorg ervoor dat je het juiste montagetype selecteert op basis van je voorkeur en de beschikbare ruimte rondom je raam.

Overweeg extra functies voor het rolgordijn

Ten slotte is het de moeite waard om na te denken over eventuele extra functies die je rolgordijnen kunnen verbeteren, zoals verduisterende stoffen, warmtewering of bedieningsgemak. Deze functies kunnen je leefruimte aanpassen aan je behoeften en voorkeuren, waardoor je optimaal comfort en gemak ervaart.

Handleiding: hoe meet ik mijn raam voor rolgordijnen op maat?

Volg deze eenvoudige stappen om nauwkeurig de afmetingen van je raam te meten voor rolgordijnen op maat:

  1. Gebruik een metalen rolmaat voor nauwkeurige metingen.
  2. Meet de breedte van het raam op drie punten: bovenaan, in het midden en onderaan.
  3. Noteer de kleinste van deze metingen als de breedte van je raam.
  4. Meet de hoogte van het raam vanaf de bovenkant tot aan de vensterbank of de gewenste lengte van het rolgordijn.
  5. Als je rolgordijnen ‘op de dag’ wilt monteren, voeg dan wat extra centimeters toe aan je hoogtemeting.
  6. Noteer de exacte breedte en hoogte van je raam voor nauwkeurige bestelling van rolgordijnen op maat.

Met deze meetinstructies en tips voor het kiezen van de juiste maat rolgordijnen, kun je moeiteloos de perfecte raambekleding vinden die je ruimte transformeert en aan al je behoeften voldoet.