Rolgordijnen op maat: hoe kies je de juiste afmetingen en stoffen?

Rolgordijnen zijn een populaire keuze voor raambekleding vanwege hun eenvoudige en strakke uitstraling. Wanneer je op zoek bent naar rolgordijnen op maat, is het belangrijk om de juiste afmetingen en stoffen te kiezen om ervoor te zorgen dat ze perfect passen en aansluiten bij jouw interieur. In deze blog delen we handige tips en instructies om je te helpen bij het selecteren van de ideale rolgordijnen op maat.

Stap 1: meet je raam goed op

Voordat je rolgordijnen op maat bestelt, moet je nauwkeurige metingen van je ramen maken. Gebruik een metalen rolmaat voor precisie. Meet de breedte en hoogte op drie punten: bovenaan, in het midden en onderaan het raam. Schrijf de kleinste breedte- en hoogtemaat op om ervoor te zorgen dat je gordijnen perfect passen, zelfs als je ramen niet volledig recht zijn.

Hoe meet ik een rolgordijn op

Stap 2: Kies tussen in-de-dag of op-de-dag montage

Bepaal of je de rolgordijnen ‘in-de-dag’ (binnen het raamkozijn) of ‘op-de-dag’ (buiten het raamkozijn) wilt monteren. Bij in-de-dag montage moet je de breedte en hoogte van het raamkozijn meten. Bij op-de-dag montage moet je de breedte en hoogte meten van het gewenste gordijnoppervlak.

montage in de dag

Stap 3: Selecteer de gewenste stof

Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in diverse stoffen, elk met unieke eigenschappen en esthetische kenmerken. Hier zijn enkele populaire opties:

  • Verduisterende stof: Ideaal voor slaapkamers om licht buiten te houden en privacy te bieden.
  • Transparante stof: Laat natuurlijk licht binnen terwijl het de privacy behoudt.
  • Halfdoorzichtige stof: Biedt een compromis tussen privacy en lichtinval.
  • Screenstof: Filtert licht en biedt bescherming tegen uv-stralen, waardoor het ideaal is voor ruimtes met direct zonlicht.

Kies een stof die past bij jouw behoeften en de sfeer die je wilt creƫren in de kamer.

Stap 4: overweeg de bedieningsmechanismen

Rolgordijnen kunnen worden bediend met verschillende mechanismen, zoals een ketting, veersysteem of elektrische bediening. Bedenk welke bedieningsmethode het beste past bij jouw voorkeuren en gemak.

Stap 5: bestel je rolgordijnen op maat

Nu je alle benodigde informatie hebt verzameld, ben je klaar om je rolgordijnen op maat te bestellen. Zoek een betrouwbare leverancier die kwaliteitsmaterialen en maatwerk biedt. Zorg ervoor dat je de exacte maten en specificaties correct doorgeeft om ervoor te zorgen dat de rolgordijnen perfect passen bij jouw ramen.

Stap 6: installeer je rolgordijnen

Zodra je rolgordijnen op maat zijn geleverd, is het tijd om ze te installeren. Volg de meegeleverde instructies zorgvuldig op of schakel een professional in om ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.