Welke raambekleding is het meest verduisterend: gordijnen versus rolgordijnen

Wanneer het aankomt op het kiezen van raambekleding voor je huis, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, waaronder stijl, privacy en lichtregulatie. Een van de meest cruciale overwegingen is echter de mate van verduistering die je nodig hebt in een kamer. Twee populaire opties voor het verduisteren van je ramen zijn gordijnen en rolgordijnen. Maar welke van deze twee is nu eigenlijk het meest verduisterend? In deze blog gaan we dieper in op de eigenschappen van gordijnen en rolgordijnen om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw behoeften.

Gordijnen: wat zijn de voor- en nadelen?

Gordijnen hebben een lange geschiedenis in interieurontwerp en worden vaak gekozen vanwege hun stijlvolle uitstraling en veelzijdigheid. Ze zijn beschikbaar in een breed scala aan materialen, kleuren en patronen, waardoor ze perfect passen bij verschillende interieurstijlen. Gordijnen voegen niet alleen een decoratief element toe aan je ruimte, maar ze kunnen ook een zekere mate van verduistering bieden, afhankelijk van het gekozen type.

Voordelen van gordijnen:

 • Stijlvolle uitstraling: Gordijnen kunnen een elegante en gezellige sfeer in een kamer creëren.
 • Thermische isolatie: Sommige gordijnen zijn gevoerd met isolatiemateriaal, wat kan helpen bij het reguleren van de temperatuur in de kamer.
 • Geluidsabsorptie: Dikke, zware gordijnen kunnen geluiden dempen, wat handig kan zijn in drukke omgevingen.

Nadelen van gordijnen:

 • Beperkte verduistering: Gewone gordijnen bieden vaak niet de hoogste mate van verduistering, vooral als ze niet zijn gevoerd met verduisterende stof.
 • Meer onderhoud: Gordijnen kunnen stof verzamelen en moeten regelmatig worden gereinigd.

Rolgordijnen: wat zijn de voor- en nadelen?

Rolgordijnen zijn een meer eigentijdse optie en staan bekend om hun efficiënte manier van het verduisteren van een kamer. Ze bestaan meestal uit een enkele lap stof die strak op- en afgerold kan worden. Rolgordijnen zijn beschikbaar in diverse verduisteringsniveaus, variërend van lichtfilterend tot volledig verduisterend, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor ruimtes waar complete duisternis gewenst is.

Voordelen van rolgordijnen:

 • Hoog verduisteringsniveau: Rolgordijnen, vooral de modellen met verduisterende stof, kunnen de kamer bijna volledig verduisteren.
 • Eenvoudig in onderhoud: Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en vereisen over het algemeen minder onderhoud dan gordijnen.
 • Ruimtebesparend: Doordat ze strak tegen het raam aanrollen, nemen ze weinig ruimte in beslag.

Nadelen van rolgordijnen:

 • Beperktere ontwerpmogelijkheden: In vergelijking met gordijnen hebben rolgordijnen beperktere opties als het gaat om stijl en decoratie.
 • Minder thermische isolatie: In sommige gevallen bieden rolgordijnen minder isolatie tegen warmte en koude dan dikke, gevoerde gordijnen.

Een vergelijking: rolgordijn v.s gordijn

Om een duidelijk beeld te krijgen van de verschillen tussen gordijnen en rolgordijnen, hebben we een handige vergelijkingstabel samengesteld:

EigenschapGordijnenRolgordijnen
VerduisteringsniveauGoedOptimaal
StijloptiesVerschillende kleur optiesVele kleuren en patronen
OnderhoudVereist regelmatige reinigingEenvoudig schoon te houden
IsolatieKan variëren, afhankelijk van de voeringMeestal minder isolerend
GeluidsabsorptieKan geluiden dempen, afhankelijk van de dikteBeperkte geluidsabsorptie
RuimtebesparendNeeJa

Wat is een volledig verduisterend rolgordijn met u-profiel?

Deze verduisterende rolgordijnen op maat worden met een U-profiel geleverd en hebben aan de bovenkant van het rolgordijn een luxe cassette. Een U-profiel is een U vormig profiel gemaakt van aluminium, dat je aan de zijkant van een rolgordijn kunt plaatsen. Een U-profiel is bedoelt om de lichtinval via de zijkanten maximaal te beperken. Op deze manier kun je een ruimte zo verduisterend mogelijk maken. Dit is dus ideaal voor in de kinder- of slaapkamer. Tevens is dit onze beste isolerend, en dus energiebesparend, rolgordijn. Ook is het mogelijk te kiezen voor elektrische bediening (batterij of netstroom).

Een verduisterend rolgordijn met U-profiel werkt door het U-kanaal rechtstreeks in het raamkozijn te bevestigen, waardoor het rolgordijn er doorheen kan bewegen. Het rolgordijn is ontworpen om precies de juiste hoeveelheid licht en privacy te creëren en tegelijkertijd verblinding te minimaliseren. Het U-frame is gemaakt van aluminium om te voorkomen dat de beugels breken of verbuigen en ze zo stabiel mogelijk te houden.

Waarom kiezen voor een 100% verduisterend rolgordijn met u-profiel?

Ook al is de stof van het rolgordijn 100% lichtdicht, ontstaan aan beide kanten altijd nog kieren welke licht door laten. Sommige mensen vinden dit vervelend. Vooral als jouw raam op het oosten staat zal er ’s Ochtens vroeg veel licht langs deze kieren kunnen komen. Zo kun je bijvoorbeeld minder goed inslaap komen of doorslapen door het licht. Er zijn hiervoor twee oplossingen:

 1. Monteer het rolgordijn “op de dag” en bestel het rolgordijn zo breed mogelijk. Hierdoor zal het licht aan de zijkanten zoveel mogelijk beperkt worden.
 2. De tweede optie (en tevens de beste optie) is om te kiezen voor rolgordijnen met een U-profiel. Deze zorgt namelijk voor maximale verduistering en beschikken deze over de beste isolerende werking.

100% verduisterend gordijn: black-out overgordijnen op maat

Blackout gordijnen zijn 100% verduisterend en laten geen licht door. De gordijnstoffen zijn dan aan de achterkant voorzien van een speciale coating, die er voor zorgt dat er geen licht door de stof komt. Hierdoor is de achterkant meestal wit. De voorkant is de gekozen gordijnstof.

daarbij hoeven onze gordijnen, door de speciale coating, niet gevoerd te worden en zijn ze gemiddeld 40%-50% goedkoper dan gevoerde gordijnen. Het type overgordijn heeft de volgende kenmerken: verduisteren, isoleren en sfeer creëren. Blackout betekent dat er 0% licht doorkomt en is dus 100% verduisterend.

Raam verduisteren zonder te boren

Op zoek naar een rolgordijn zonder boren? Heb jij bijvoorbeeld kunststof kozijnen of kiep-kantel ramen? Ontdek onze collectie van Smartfit rolgordijnen zonder boren. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor kozijnen en kiepramen. Het frame wordt eenvoudig op het kozijn geklikt door middel van steuntjes. Het klik-en-klaar systeem is daarbij mooi afgewerkt, heeft een strak design en is eenvoudig te bedienen. Omdat deze op maat zijn gemaakt, past deze altijd en zijn is deze extra verduisterend zonder kieren.