7 Tips voor het kiezen van rolgordijnen voor commerciële ruimtes

Het kiezen van de juiste rolgordijnen voor commerciële ruimtes kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw bedrijf.

1. Overweeg de functie van de ruimte

Voordat je een beslissing maakt, is het cruciaal om na te denken over de functie van de ruimte. Wordt de ruimte gebruikt als kantoor, vergaderruimte, winkel of restaurant? Elk type ruimte heeft verschillende behoeften. Bijvoorbeeld:

 • Kantoren: Hier is het belangrijk om een balans te vinden tussen lichtinval en privacy. Overweeg verduisterende rolgordijnen voor vergaderruimtes en lichtdoorlatende varianten voor werkruimtes.
 • Winkels: Kies voor rolgordijnen die het natuurlijke licht optimaliseren om producten goed zichtbaar te maken zonder dat ze verbleken door direct zonlicht.
 • Restaurants: Ga voor stijlvolle rolgordijnen die ook de juiste sfeer creëren en tegelijkertijd de zonnestralen buiten houden.

2. Welke materialen en stoffen zijn geschikt voor rolgordijnen?

Het materiaal van de rolgordijnen speelt een grote rol in hun duurzaamheid en onderhoudsgemak. Polyester is populair vanwege zijn duurzaamheid en onderhoudsgemak. Het is ideaal voor drukbezochte ruimtes. Katoen biedt een meer natuurlijke uitstraling, maar vereist meer onderhoud en is minder duurzaam dan polyester.

3. Esthetiek en kleuren

De uitstraling van rolgordijnen kan de sfeer in een ruimte aanzienlijk beïnvloeden. Kies kleuren en ontwerpen die passen bij de rest van het interieur en de branding van je bedrijf. Hier zijn enkele tips:

 • Neutrale kleuren: Deze passen bijna overal bij en creëren een rustige, professionele sfeer.
 • Felle kleuren: Dit kan werken in creatieve omgevingen of om een statement te maken.
 • Bedrukte rolgordijnen: Overweeg om het logo van je bedrijf of andere merkgerelateerde beelden op de rolgordijnen te laten drukken voor een unieke uitstraling.

4. Maatwerkopties voor rolgordijnen

Niet alle ramen hebben standaardafmetingen, en soms wil je iets specifieks voor jouw ruimte. Overweeg de volgende maatwerkopties:

 • Automatisering: Elektrische rolgordijnen zijn handig en geven een moderne uitstraling. Ze kunnen bediend worden via een afstandsbediening of zelfs een smartphone-app.
 • Speciale vormen: Voor ramen met afwijkende vormen zijn er maatwerk rolgordijnen die perfect passen.

5. Kies voor de juiste lichtregulering

Afhankelijk van de functie van de ruimte, moet je nadenken over de hoeveelheid licht die je wilt toelaten. Er zijn verschillende soorten rolgordijnen die je kunnen helpen met lichtregulering:

 • Verduisterend: Perfect voor ruimtes waar volledige duisternis nodig is, zoals vergaderzalen of presentatieruimtes.
 • Lichtdoorlatend: Deze laten voldoende licht binnen, maar zorgen voor privacy en verminderen de schittering.
 • Transparant: Ideaal voor ruimtes waar je het daglicht optimaal wilt benutten zonder dat er hinderlijke schittering ontstaat.

6. Energie-efficiëntie

Rolgordijnen kunnen bijdragen aan de energie-efficiëntie van een gebouw. Ze kunnen helpen bij het reguleren van de temperatuur door warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer. Overweeg daarom isolerende rolgordijnen:

 • Thermische rolgordijnen: Deze zijn speciaal ontworpen om de warmte binnen te houden en kunnen helpen om de energierekening te verlagen.
 • Reflecterende coatings: Sommige rolgordijnen hebben een reflecterende laag die helpt om de warmte van de zon te weerkaatsen.

7. Onderhoud en reiniging van rolgordijnen

In commerciële ruimtes is het belangrijk dat de rolgordijnen gemakkelijk te onderhouden zijn. Kies voor materialen die eenvoudig schoon te maken zijn:

 • Afneembare stoffen: Veel rolgordijnen hebben stoffen die eenvoudig verwijderd en gewassen kunnen worden.
 • Vlekbestendige materialen: Dit is vooral handig in ruimtes waar eten en drinken wordt geserveerd, zoals restaurants en cafés.