in of op de dag monteren

Een rolgordijn in de dag of op de dag monteren: wat zijn de verschillen? Uitleg over inmeten, monteren & meer

Het kiezen tussen een “in de dag” of “op de dag” montage voor raamdecoratie is een beslissing die impact heeft op zowel esthetiek als functionaliteit. In deze verhelderende uitleg verkennen we de nuances van beide montagemethoden, van inmeten tot daadwerkelijke installatie en meer. Ontdek waarom sommige mensen de voorkeur geven aan een naadloze integratie binnen het raamkozijn, terwijl anderen kiezen voor een opvallendere aanwezigheid buiten het kozijn. We duiken in de specifieke verschillen en benadrukken het belang van nauwkeurige metingen om de perfecte pasvorm te garanderen. Of je nu nieuw bent in de wereld van raamdecoratie of op zoek bent naar verheldering, deze gids biedt inzicht in de keuzes tussen “in de dag” en “op de dag” monteren.

Moet je een rolgordijn in de dag of op de dag monteren?

Bij het monteren van rolgordijnen zijn er twee gebruikelijke methoden: ‘in de dag’ en ‘op de dag’. Vaak hebben mensen al een voorkeur voor een van beide, maar het kan zijn dat niet iedereen volledig begrijpt wat het verschil is en welke voor- en nadelen eraan verbonden zijn. Hieronder volgt een gedetailleerde uitleg over beide methoden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die past bij uw wensen en de specificaties van jouw raam.

Bepalen van de beste montage: In de dag of op de dag?

Bij het kiezen tussen een “in de dag” of “op de dag” montage, is het essentieel om rekening te houden met de specifieke raam situatie en de gewenste esthetiek en functionaliteit. Voor kamers waar een strakke, naadloze uitstraling gewenst is en waar weinig ruimte tussen het raam en interieur is, is “in de dag” vaak de beste keuze. Dit geldt met name als het accentueren van het raamkozijn wenselijk is.

Aan de andere kant, in ruimtes waar volledige verduistering nodig is, zoals in slaapkamers, of waar er behoefte is aan een opvallender designelement, kan een “op de dag” montage de voorkeur hebben. Belangrijk is ook om te overwegen of er extra overlap nodig is voor een volledige bedekking van het kozijn bij een “op de dag” installatie. In beide gevallen is nauwkeurig meten en een weloverwogen keuze maken cruciaal voor een optimaal resultaat.

Montage in de dag: wat betekent dat?

“In de dag” betekent dat het rolgordijn binnen het raamkozijn wordt gemonteerd. Dit resulteert in een strakke en naadloze uitstraling, waarbij het rolgordijn nauw aansluit op het raam. Deze methode is geschikt als je de raamomlijsting wilt accentueren of als je weinig ruimte tussen het raam en bijvoorbeeld gordijnen of meubels hebt.

Voordelen:

 • Strakke uitstraling: Past naadloos binnen het raamkozijn.
 • Ruimtebesparend: Ideaal voor beperkte ruimtes tussen raam en interieur.

Nadelen:

 • Minder verduistering: Kan wat licht langs de randen toelaten.
 • Moeilijker te installeren: Precisie is vereist voor een perfecte pasvorm.

Montage op de dag: wat betekent dat?

“Op de dag” houdt in dat het rolgordijn buiten het raamkozijn wordt bevestigd, vaak direct op de muur of het plafond. Deze methode zorgt voor een meer opvallende aanwezigheid van het rolgordijn en kan een praktische keuze zijn als je volledige controle over de lichtinval en privacy wilt.

Voordelen:

 • Volledige verduistering: Biedt betere lichtblokkering.
 • Eenvoudige installatie: Over het algemeen gemakkelijker te monteren.

Nadelen:

 • Zichtbare bevestiging: Het rolgordijn is zichtbaarder, wat esthetisch minder subtiel kan zijn.
 • Ruimtevereisten: Vereist meer ruimte boven het raamkozijn.

Hoe kun je een rolgordijn opmeten voor montage in de dag?

Er zijn diverse motieven waarom mensen kiezen voor een montage “in de dag”. Voor sommigen draagt het bij aan een esthetisch aantrekkelijkere uitstraling, doordat het raamkozijn zichtbaar blijft. Soms is een montage “op de dag” simpelweg niet haalbaar. Bij het kiezen voor een in de dag installatie is het van cruciaal belang om nauwkeurige metingen te verrichten en de juiste afmetingen door te geven. Wij adviseren om enige speling te hanteren, minimaal 5 mm, om ervoor te zorgen dat het rolgordijn precies tussen het kozijn of de muren past. De verantwoordelijkheid voor het correct meten en de speling nemen ligt bij de klant; dit is niet iets waarvoor speling nodig is.

 • Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen
 • Voor montage ‘in de dag’ neem de kleinst gemeten breedtemaat (X)
 • – 5 mm speling
  Dit is de bestelbreedte (B)

Hoe kun je een rolgordijn opmeten voor montage op de dag?

Mensen opteren vaak voor een montage “op de dag” wanneer ze willen dat het volledige kozijn wordt afgesloten, zoals vaak het geval is in een slaapkamer. Als je wenst dat het rolgordijndoek het gehele kozijn bedekt, is het belangrijk te kiezen voor een overlap. De stof is namelijk smaller dan de opgegeven breedte (systeembreedte). Het wordt aangeraden om aan beide zijden een overlap van 50 mm te nemen. Het is de verantwoordelijkheid van de klant om hierop toe te zien; het is niet nodig om extra speling toe te voegen.

 • Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen
 • Voor montage ‘op de dag’ neem de kleinst gemeten breedtemaat (X)
 • + overlapping links en rechts (in mm)
  Dit is de bestelbreedte (B)
 • Wij raden aan om 50 mm aan elke zijde overlap te nemen