Waar moet je opletten bij het kiezen en samenstellen van rolgordijnen op maat?

Bij het overwegen van rolgordijnen op maat is precisie van het grootste belang. Het begint allemaal met de juiste metingen. Meet je ramen zorgvuldig op en overweeg de verschillende montagemogelijkheden. Zorg ervoor dat je de exacte breedte, hoogte en diepte van je ramen kent om een perfecte pasvorm te garanderen. Fouten in de metingen kunnen leiden tot problemen bij de installatie en een minder aantrekkelijke uitstraling van je rolgordijnen.

Stof en functionaliteit van rolgordijnen: De juiste keuze maken

Het kiezen van de juiste stof en functionaliteit voor je rolgordijnen is een cruciale beslissing. Overweeg het doel van de rolgordijnen bij elke raamopening. Wil je natuurlijk licht binnenlaten en toch wat privacy behouden? Of heb je verduisterende rolgordijnen nodig om een kamer volledig te verduisteren, zoals een slaapkamer? Er zijn diverse stoffen beschikbaar, van semi-transparante stoffen die licht subtiel filteren tot verduisterende stoffen die licht volledig blokkeren. Het is belangrijk om de functionaliteit af te stemmen op je specifieke behoeften.

 • Kies stof en functionaliteit op basis van doel.
 • Overweeg lichtdoorlatende tot verduisterende stoffen.
 • Stem functionaliteit af op specifieke behoeften.

Kleur en ontwerp van rolgordijnen: Harmonie met je interieur

Rolgordijnen zijn niet alleen functioneel, maar ze dragen ook bij aan de esthetiek van je interieur. Bij het kiezen van de kleur en het ontwerp van je rolgordijnen moet je rekening houden met de bestaande inrichting. Neutrale kleuren zoals wit, grijs en beige zijn veelzijdige opties die bij vrijwel elke inrichting passen. Ze creëren een tijdloze uitstraling en dienen als een uitstekend decoratief element. Als je een specifieke sfeer wilt creëren, overweeg dan gedurfde kleuren of patronen die passen bij je persoonlijke smaak en de stijl van de ruimte.

Bedieningsmechanisme van rolgordijnen: Gemak en veiligheid in één

Het bedieningsmechanisme van je rolgordijnen is een belangrijk aandachtspunt. Er zijn verschillende opties beschikbaar, variërend van handmatige bediening met koorden of kettingen tot geautomatiseerde systemen met afstandsbediening. Kies het mechanisme dat het beste past bij je levensstijl en behoeften. Als je jonge kinderen hebt, zorg dan voor de nodige veiligheidsmaatregelen om verstrikking te voorkomen, zoals speciale koordclips of een motorisch bedieningssysteem.

 • Kies het juiste bedieningsmechanisme.
 • Opties variëren van handmatig tot geautomatiseerd.
 • Zorg voor veiligheidsmaatregelen, vooral met kinderen.

Hoe kun je een elektrisch rolgordijn bedienen?

De bediening van elektrische rolgordijnen is uiterst eenvoudig en veelzijdig. Je kunt ze bedienen via:

 • Wandschakelaar: Met een simpele druk op de knop kun je je rolgordijnen openen of sluiten.
 • Afstandsbediening: De meegeleverde afstandsbediening geeft je de vrijheid om je rolgordijnen vanuit je luie stoel te bedienen.
 • Applicatie op smartphone of tablet: Dankzij moderne technologie kun je je rolgordijnen bedienen via een speciale app op je smartphone of tablet. Dit biedt ultiem gemak, vooral als je niet thuis bent.
 • Smart Home stembediening: Als je een Smart Home systeem hebt, zoals Amazon Alexa, Google Home of IFTTT, kun je je rolgordijnen zelfs met je stem bedienen.

Tip: Vergroot je comfort nog verder met een tijdschakelaar, waardoor je rolgordijnen automatisch geopend en gesloten worden.

Onderhoud en reiniging van rolgordijnen: Houd ze in topconditie

Om de kwaliteit en levensduur van je rolgordijnen op maat te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel. Stofzuig je rolgordijnen regelmatig met een zachte borstel om stof en vuil te verwijderen. In het geval van vlekken, behandel ze met zorg en gebruik een mild schoonmaakmiddel op een zachte doek. Het is raadzaam om altijd eerst een onopvallend stukje stof te testen om ervoor te zorgen dat het schoonmaakmiddel de stof niet beschadigt. Als je rolgordijnen grondig gereinigd moeten worden, overweeg dan professionele reiniging om ervoor te zorgen dat ze in topconditie blijven.

 • Regelmatig onderhoud is belangrijk.
 • Stofzuig de rolgordijnen met een zachte borstel.
 • Behandel vlekken met zorg en gebruik mild schoonmaakmiddel.
 • Overweeg professionele reiniging voor grondige verzorging.

De oplossing voor grote ramen: XL rolgordijnen

XL rolgordijnen brengen een aantal extra voordelen mee ten opzichte van een standaard rolgordijn:

 • Past altijd precies
 • Dé opslossing voor grote ramen
 • Kies zelf de kleur die past bij jouw interieur
 • Bepaal je zelf de lichtinval: verduisterend, lichtdoorlatend, semi-transparant
 • Bediening: elektrisch, veer of met ketting
 • Kies voor standaard of luxe afwerking (o.a. cassette)
 • 100% samenstellen naar wens

LET OP: Xl rolgordijnen kunnen wel in een hogere prijsklasse liggen dan een standaard rolgordijn. Dit komt door het sterkere materiaal en het grotere doekoppervlak. Ook zal de installatie moeilijker zijn dan met een standaard rolgordijn.

Installatiemethode 1 zonder boren: Montage met Magneetstrips

Als je raam niet is voorzien van een rubberen afdichting, is de montage met magneetstrips een geschikte optie. Het frame van de smartfit rolgordijnen is voorzien van een magnetische strip. Met deze methode klik je het frame eenvoudig vast op het kozijn met behulp van de meegeleverde losse magneetstrips. Dit is een veelzijdige optie die geschikt is voor kunststof, aluminium en zelfs houten kozijnen.

Installatiemethode 2 zonder boren: Montage met Clips

Bij kozijnen die zijn uitgerust met een rubberen afdichting, wordt meestal gekozen voor de montage met clips. Deze montageclips worden tussen het glas en het rubber geplaatst, en het frame met de raamdecoratie wordt op deze clips bevestigd. Deze methode is geschikt voor kunststof en aluminium kozijnen, maar minder geschikt voor houten kozijnen. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat deze doorgaans sterker en duurzamer is dan de magneetstripoptie.

smartfit rolgordijnen

Installatiemethode 3 zonder boren: montage met plakstrips

Speciaal ontworpen voor draai-kiep of kiep-kantel ramen, biedt deze installatiemethode een naadloze en efficiënte oplossing voor je raamdecoratiebehoeften. Dit rolgordijn vereist geen boren dankzij de handige plakstrips. Dit rolgordijn is uitgerust met een smalle cassette en zijgeleiding, en wordt met aluminium strips rondom het glas bevestigd. Hierdoor sluit het raam naadloos af, wat zorgt voor een optimale lichtregeling en privacy. Deze installatiemethode is geschikt voor alle soorten kozijnen, of het nu kunststof, hout of aluminium is, maar het is belangrijk op te merken dat het niet geschikt is voor dakramen.