Energiebesparen met goede rolgordijnen?

Wie de warmte binnen wil houden, doet er goed aan stevige gordijnen aan te schaffen. Gordijnen die de kamer volledig verduisteren, houden niet alleen licht van buiten tegen, maar zorgen ook dat de kou niet binnenkomt. Een goed rolgordijn kan je tientallen procenten energiebesparing opleveren, doordat de warmte vastgehouden wordt in de koude dagen en de warme zon buiten wordt gehouden in de zomer. 

Een geïsoleerd woning

Om klimaatverandering tegen te gaan en om te besparen op de energiereking zijn er verschillende oplossingen. Het isoleren van je woning is daarvan een van de belangrijkste. Hoe minder warmte wegsijpelt via niet geïsoleerde ramen, deuren, muren en kruipruimtes, hoe minder je hoeft te stoken.

Isoleren met rolgordijnen

Vaak kunnen of willen mensen geen grote investeringen maken in energiebesparende maatregelen zoals isolatie van de gevel, dak en kruipruimte. In dit geval kun je beginnen met goede rolgordijnen. Goede verduisterende rolgordijnen zijn niet duur en hebben een zeer goede isolerende werking.

Verduisterende rolgordijnen zijn voorzien van een speciale coating die geen licht door laat. Deze coating zorgt tegelijkertijd voor een goede isolerende laag. Je hebt dus geen last van hinderlijk buitenlicht én je houdt de warmte binnen en de kou buiten. Zo blijft het in huis behagelijker. De verwarming hoeft minder vaak gebruikt te worden, waardoor jij op de energierekening bespaart.

Optimal besparen met slimme rolgordijnen

Eén van de allergrootste voordelen van de slimme, geautomatiseerde bedieningsopties op slimme rolgordijnen is dat ze je helpen om nog meer energie te besparen. Dankzij de bedieningen in de smartphone app gaan je rolgordijnen automatisch omhoog en omlaag wanneer het nodig is. Zo kun je dus gemakkelijk de gordijnen sluiten of openen op het juiste moment van de dag.

Tips om energie te besparen

Naast goede isolerende rolgordijnen kun je ook op andere manieren proberen meer te besparen. Dit zijn vier tips die jou kunnen helpen om nog meer te besparen.

  1. Schakel de cv `s avonds eerder uit. De kamer zal langre warm blijven an je denkt, het helpt hierbij ook om de gordijnen dan te sluiten.
  2. Stook niet in kamers waar je niet bent. Is het bijvoorbeeld weekend en staat de verwarming in de werkkamer toch nog aan? Sluit deze dan af.
  3. Zorg dat deuren naar andere kamers waar je niet verblijft dicht zijn. Dit houd de tocht tegen die anders door het hele huis doorstroomt.
  4. Ook binnendeuren hebben kieren. Hier kun je dus ook een gordijn ophangen tegen de tocht.