Hoe kun je een rolgordijn op maat zelf & nauwkeurig opmeten?

Rolgordijnen zijn niet alleen functioneel, maar ook een esthetische toevoeging aan je interieur. Om optimaal van deze raambekleding te genieten, is nauwkeurig meten essentieel. Het opmeten van een rolgordijn mag dan wel als eenvoudig klinken, het vereist aandacht voor details en het overwinnen van enkele variabelen. Hieronder delen we alles wat je moet weten over het opmeten van een rolgordijn op maat, zodat je zeker bent van een perfecte pasvorm.

Hoe meet ik een rolgordijn op? Een Stappenplan voor nauwkeurige afmetingen

Het proces van het opmeten van een rolgordijn kan verschillen afhankelijk van de situatie en het type rolgordijn dat je hebt gekozen. Hier is een algemeen stappenplan dat je kunt volgen:

 1. Bepaal welk type rolgordijn je kiest: Er zijn verschillende soorten rolgordijnen met elk hun eigen specificaties. Begrijp het type rolgordijn dat je hebt, aangezien dit invloed heeft op hoe je gaat meten.
 2. Bepaal of je in de dag of op de dag gaat monteren: De keuze tussen in de dag of op de dag monteren beïnvloedt hoe je de maten opneemt. Het heeft ook invloed op de afwerking en het uiterlijk van het rolgordijn.
 3. Meet de breedte en hoogte op 3 plekken: Zorg ervoor dat je de breedte en hoogte op drie verschillende plaatsen meet om mogelijke variaties in het raamkozijn te accommoderen.
 4. Neem de kleinst gemeten breedte: Voor een nauwkeurige pasvorm, gebruik de kleinste gemeten breedtemaat als basis.
 5. Trek bij een montage in de dag minimaal 5 mm speling van de breedte af: Voor rolgordijnen die binnen het kozijn worden gemonteerd, zorg voor minimaal 5 mm speling van de gemeten breedte.
 6. Tel bij een montage op de dag een overlap van 50-100 mm bij de breedte op: Bij rolgordijnen die op het kozijn worden gemonteerd, voeg een overlap van 50-100 mm toe aan de gemeten breedte.
 7. Neem de kleinst gemeten hoogte: Voor een gelijkmatige uitstraling, gebruik de kleinste gemeten hoogtemaat als basis.
 8. Tel bij een montage op de dag de hoogte van het systeem bij de hoogte op: Voor rolgordijnen die op het kozijn worden gemonteerd, voeg de hoogte van het systeem toe aan de gemeten hoogte.

Rolgordijnen op maat: Factoren en uitvoeringen

Wanneer je kiest voor een rolgordijn op maat, wordt er vaak van je verwacht dat je zelf de maten doorgeeft. Het opmeten is een precisiewerkje dat afhankelijk is van verschillende factoren en de specifieke uitvoering van het rolgordijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten rolgordijnen:

 • Standaard rolgordijn: Een klassiek rolgordijn met zijsteunen, eenvoudig te monteren en te bedienen.
 • Rolgordijn met montageprofiel: Vergelijkbaar met een standaard rolgordijn, maar met een montageprofiel voor extra ondersteuning.
 • Contrarollend rolgordijn: Een rolgordijn dat tegen de gebruikelijke richting in oprolt, ideaal voor specifieke situaties.
 • Rolgordijn met cassette: Een luxere uitvoering met een aluminium cassette rondom de rol voor een verfijnde uitstraling.
 • XL rolgordijn: Voor extra brede of hoge ramen, met een robuuster systeem voor stabiliteit.
 • Smartfit rolgordijn: Een rolgordijn in een frame dat zonder boren in het kozijn kan worden gemonteerd.

5 Tips voor het opmeten van rolgordijnen op maat

Om ervoor te zorgen dat het opmeten van je rolgordijn soepel verloopt, volgen hier enkele handige tips:

 1. Meet meerdere keren om kleine meetfoutjes te voorkomen.
 2. Gebruik een meetlat of meetlint voor nauwkeurige metingen.
 3. Noteer de maten direct om verwarring te voorkomen.
 4. Als mogelijk, meet samen met iemand anders, vooral bij grote afstanden.
 5. Houd er rekening mee dat de opgegeven maat de maat van het systeem is, en het doek smaller zal zijn.

Bij specifieke situaties en om ervoor te zorgen dat je rolgordijn perfect past, overweeg de volgende aanvullende tips:

 • Kies voor een staaldraad om het rolgordijn stil te houden, handig voor deuren of ramen op tochtige plekken.
 • Beperk lichtinval aan de zijkant met een u-profiel langs de zijkanten van het rolgordijn.
 • Anticipeer op obstakels zoals raamhendels, grepen, radiatoren, enz.
 • Bij grote afmetingen, verwacht een lasnaad om verschillende stoffen aan elkaar te maken.

Het verschil tussen In de Dag of Op de Dag monteren

Het verschil tussen in de dag of op de dag monteren is van invloed op het uiterlijk van het rolgordijn en de mate van afsluiting. In de dag monteren betekent dat het rolgordijn hangt tussen het kozijn of de muren. Bij in de dag montage wordt vaak iets van de gemeten maat afgetrokken.
Op de dag monteren betekent dat het rolgordijn het hele kozijn bedekt. Bij op de dag montage wordt vaak iets bij de gemeten maat opgeteld.

Rolgordijn opmeten in de dag:

Mensen kiezen vaak voor in de dag montage vanwege esthetische voorkeuren of als op de dag monteren niet mogelijk is. Hier zijn de stappen voor het opmeten van de breedte in de dag:

 1. Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.
 2. Voor montage ‘in de dag’ neem de kleinst gemeten breedtemaat (X) – 5 mm speling.
 3. Dit is de bestelbreedte (B).

Rolgordijn opmeten op de dag:

Bij een op de dag montage wordt vaak gekozen als je wilt dat het rolgordijn het hele kozijn bedekt. Hier zijn de stappen voor het opmeten van de breedte op de dag:

 1. Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.
 2. Voor montage ‘op de dag’ neem de kleinst gemeten breedtemaat (X) + overlapping links en rechts (in mm).
 3. Dit is de bestelbreedte (B). Wij raden aan om 50 mm aan elke zijde overlap te nemen.

Hoe meet je de juiste montagehoogte voor kinderveiligheid?

Bij het opmeten van je rolgordijn is de montagehoogte (M) van belang, gemeten vanaf de bovenzijde van het rolgordijn tot aan de vloer. Deze maat beïnvloedt de lengte van de bedieningsketting, vooral met het oog op kindveiligheid. Zorg ervoor dat deze maat correct wordt gemeten om een veilige omgeving te creëren.

Hoe werkt gratis meetverzekering?

Om in aanmerking te komen voor de meetverzekering kunt u onderstaande stappen volgen:
1. Maak duidelijke foto’s van uw situatie. Stuur een overzichtsfoto met een meetlat ernaast en een close up foto zodat wij de maat kunnen aflezen.
2. E-mail de foto’s en een omschrijving naar ons onder vermelding van ‘Meetverzekering’, het ordernummer (bijvoorbeeld ROX12345) en uw contactgegevens.
Wij nemen dan binnen 2 werkdagen contact met u op.