Hoe hang je een standaard rolgordijn op maat op? Praktische tips & stappen

Rolgordijnen, zeer gewaardeerd om hun veelzijdigheid, functionele eigenschappen en gebruiksgemak, vormen een veelgebruikte keuze voor raamdecoratie. Hun eenvoudige ontwerp maakt ze niet alleen betaalbaar, maar ook gemakkelijk zelf te monteren. In dit artikel bieden we een uitgebreide, stapsgewijze gids om de installatie van een standaard rolgordijn eenvoudig te maken, zelfs voor degenen die normaal gesproken zenuwachtig worden bij het idee van doe-het-zelf klussen.

Verschillende soorten rolgordijnen: Kies de juiste montage

Het begrijpen van de specifieke kenmerken van jouw rolgordijn is van essentieel belang voordat je begint met de installatie. RolgordijnenExpert.NL biedt diverse varianten, elk met een eigen montagemethode. Of je nu kiest voor zijsteunen, een montageprofiel, een ronde of vierkante cassette, of zelfs een smartfitrolgordijn, de juiste handleiding is de sleutel tot een succesvolle installatie. Neem de tijd om de aangeleverde montagehandleiding zorgvuldig door te lezen en te begrijpen.

Handige montagehandleidingen: Tips voor een vlekkeloze installatie

Bij het installeren van standaard rolgordijnen is het raadplegen van de specifieke handleiding die bij jouw rolgordijn hoort, een cruciale eerste stap. Elk type rolgordijn kan variëren in montagemethode en vereisten, en de handleiding biedt essentiële instructies om ervoor te zorgen dat de installatie soepel verloopt. Neem de tijd om deze handleiding zorgvuldig door te nemen en te begrijpen voordat je aan de installatie begint.

Voordat je aan de installatie begint, is het ook verstandig om te controleren of je alle benodigde onderdelen hebt. Zorg ervoor dat je steunen, schroeven en eventuele andere benodigdheden binnen handbereik hebt. Het ontbreken van zelfs een klein onderdeel kan de installatie vertragen en frustrerend maken. Door vooraf te controleren en te zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt, verminder je het risico op onnodige onderbrekingen tijdens het installatieproces.

 • Raadpleeg de specifieke handleiding die bij jouw rolgordijn hoort.
 • Check of je alle benodigde onderdelen hebt voordat je begint met de installatie.

Hoe hang ik een standaard rolgordijn op? Een Stapsgewijze Gids

 1. Meet de bestelbreedte op: Een correcte meting is de sleutel tot een goed passend rolgordijn. Neem de tijd om nauwkeurige metingen te maken van het raam of de ruimte waar het rolgordijn wordt geïnstalleerd.
 2. Markeer de montagesteunen: Trek 3 mm af van de bestelbreedte en markeer duidelijk waar de montagesteunen moeten komen op de muur of het kozijn. Deze extra aandacht zorgt voor een gebalanceerde en visueel aantrekkelijke installatie.
 3. Boor gaten voor de steunen: Indien je pluggen gebruikt, boor dan zorgvuldig gaten op de gemarkeerde punten. Houd hierbij rekening met het type muur of kozijn waarin je boort.
 4. Monteer de steunen: Bevestig de steunen stevig op de muur of het kozijn volgens de gemarkeerde punten. Zorg ervoor dat ze perfect horizontaal zijn voor een professionele uitstraling.
 5. Monteer de veer: Het rolgordijn heeft aan één kant een veer die ingedrukt kan worden. Monteer deze eerst in de steun om het gewicht gelijkmatig te verdelen en mogelijke spanning te verminderen.
 6. Klem de andere kant: Bevestig de andere kant van het rolgordijn in de steun en controleer zorgvuldig of deze stevig vastzit om onbedoelde valpartijen te voorkomen.
 7. Schuif afdekdopjes: Voor een nette en afgewerkte uitstraling schuif je de afdekdopjes op de montagesteunen. Dit voegt niet alleen toe aan de esthetiek, maar helpt ook om mogelijke scherpe randen te bedekken.
 8. Bedien het rolgordijn: Na de zorgvuldige montage kun je het rolgordijn soepel bedienen met behulp van de ketting. Test dit voor de zekerheid om er zeker van te zijn dat alles naar behoren functioneert.

Het verschil tussen in de dag of op de dag monteren

Het verschil tussen in de dag of op de dag monteren is van invloed op het uiterlijk van het rolgordijn en de mate van afsluiting. Hier is een gedetailleerde uitleg:

In de dag monteren:

 • Het rolgordijn hangt tussen het kozijn of de muren.
 • Montage vaak aan het plafond van het kozijn.
 • Bij in de dag montage wordt vaak iets van de gemeten maat afgetrokken.

Op de dag monteren:

 • Het rolgordijn bedekt het hele kozijn.
 • Montage vaak op de muur naast het kozijn.
 • Bij op de dag montage wordt vaak iets bij de gemeten maat opgeteld.

Praktische tips voor een vlekkeloze installatie

Een succesvolle installatie vereist niet alleen het volgen van stappen maar ook aandacht voor detail en enkele handige tips. Deze tips helpen je bij het overwinnen van mogelijke obstakels en dragen bij aan een foutloze installatie.

Handige Tips:

 • Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de steunen perfect horizontaal zijn voor een professionele uitstraling.
 • Voer meerdere metingen uit om nauwkeurige afmetingen te garanderen, vooral als je met verschillende vensters werkt.
 • Bij twijfel, raadpleeg de klantenservice of schakel professionele hulp in om onzekerheden weg te nemen.

Geniet van je nieuwe raambekleding

Met deze uitgebreide gids, verlengd met handige tips en extra uitleg, ben je goed op weg naar het succesvol ophangen van je standaard rolgordijn. Door de juiste voorbereiding en zorgvuldige uitvoering kun je niet alleen genieten van de esthetische toevoeging van je nieuwe raambekleding maar ook van de praktische voordelen die rolgordijnen te bieden hebben. Neem de tijd, volg de stappen nauwkeurig, en binnen korte tijd zul je genieten van je perfect opgehangen rolgordijn.

Hoe onderhoud je een standaard rolgordijn op maat?

Rolgordijnen zijn niet alleen functioneel maar dienen ook als een decoratief element in huis. Om deze eigenschappen te behouden, is regelmatig onderhoud essentieel. Begin met het verwijderen van stof en vuil door gebruik te maken van een zachte borstel of stofzuiger met een borstelopzetstuk. Voor vlekken of hardnekkiger vuil kun je een vochtige doek gebruiken om het oppervlak voorzichtig schoon te maken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de stof kunnen beschadigen. Naast het reinigen is het belangrijk om de ophanging en bevestigingen regelmatig te controleren op stabiliteit en eventuele slijtage. Door deze eenvoudige onderhoudsstappen te volgen, blijven je standaard rolgordijnen niet alleen fris ogen maar behouden ze ook hun functionaliteit voor de lange termijn.