Rolgordijnen of gordijnen: Welke zorgen voor betere isolatie?

Als het gaat om het reguleren van de temperatuur in je huis en energiebesparing, spelen raambekledingsopties zoals rolgordijnen en gordijnen een cruciale rol. Beide hebben voordelen op het gebied van isolatie, maar ze verschillen in hun aanpak. In deze blogpost zullen we bekijken welke van deze populaire raambekledingsopties zorgt voor betere isolatie in je huis.

Rolgordijnen: Efficiënte isolators

  • Materiaalkeuze: Het materiaal van rolgordijnen heeft invloed op de isolerende eigenschappen. Verduisterende rolgordijnen en thermische rolgordijnen zijn vaak gemaakt van dikkere stoffen die een goede warmte- en geluidsisolatie bieden.
  • Luchtpockets: Dankzij de constructie kunnen rolgordijnen luchtpockets creëren tussen het raam en het gordijn, wat een extra isolatielaag vormt. Hierdoor wordt warmteverlies verminderd en koude lucht buiten gehouden.
  • Afdichting: Rolgordijnen sluiten meestal strak aan op het raamkozijn, waardoor er weinig luchtlekken zijn. Dit zorgt voor een goede isolatie, vooral als je ze combineert met zijgeleiders.

Gordijnen: Warmte met een decoratief tintje

  • Stoffen keuze: Het type stof van gordijnen kan de isolatie beïnvloeden. Zwaardere en dikkere stoffen, zoals fluweel en thermische voeringen, bieden betere isolatie.
  • Luchtcirculatie: Gordijnen creëren geen luchtdichte afdichting zoals rolgordijnen dat kunnen. Hierdoor kan er luchtcirculatie optreden, wat zowel voor- als nadelen heeft. In de winter kunnen gordijnen voorkomen dat koude lucht de ruimte binnenkomt, maar in de zomer kunnen ze de warmte buiten houden als je ze ’s middags sluit.
  • Decoratieve waarde: Gordijnen zijn veelzijdig en kunnen een decoratief element aan je interieur toevoegen, terwijl ze ook helpen bij de isolatie.

Isolatie in cijfers: Energiebesparing en comfort

Beide raambekledingsopties kunnen aanzienlijk bijdragen aan energiebesparing. Studies tonen aan dat goed geïsoleerde ramen het energieverbruik voor verwarming en koeling met wel 25% kunnen verminderen. Naast energiebesparing verbeteren goed geïsoleerde ramen en raambekleding ook het wooncomfort. Ze houden de temperatuur stabiel, verminderen tocht en elimineren koude plekken bij het raam.

Voor de beste resultaten kun je rolgordijnen en gordijnen combineren. Gebruik rolgordijnen om de isolatie te verbeteren en voeg gordijnen toe voor decoratieve waarde en extra isolatie in de zomer.

Kiezen voor de beste stof voor isolatie: Verduisterende en black-out stoffen

Bij het streven naar maximale isolatie zijn verduisterende stoffen, bij voorkeur black-out stoffen, een uitstekende keuze. Deze stoffen zijn dikker en zwaarder dan reguliere stoffen, waardoor ze effectievere isolatie bieden. De speciale voeringen in black-out stoffen blokkeren niet alleen licht, maar fungeren ook als extra isolatielaag, waardoor warmteverlies wordt geminimaliseerd en koude lucht buiten wordt gehouden. Hierdoor verbeteren ze niet alleen de thermische efficiëntie van je ramen, maar zorgen ze ook voor een donkere en rustige omgeving. Dit maakt ze ideaal voor slaapkamers, waar ze je niet alleen helpen om beter te slapen, maar ook om energie te besparen door de juiste temperatuur te handhaven. Het kiezen van black-out stoffen voor je rolgordijnen of gordijnen kan een slimme stap zijn om je interieur comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Hoe kun je verschillende soorten ramen isoleren?

Sommige oude huizen zijn nog voorzien van enkel glas. Met enkel glas verlies je de warmte al helemaal snel. Nieuwe huizen worden allemaal voorzien van dubbel glas, zelfs vaak HR++, dus met een hogere isolatiewaarde. Dat helpt zeker, maar alsnog gaat veel warmte verloren via ramen als je hier niks voor hebt hangen. Rolgordijnen zijn er in verschillende stoffen en kleuren en kunnen geleverd worden tot een breedte en hoogte van 4 meter. Zo passen ze op elk raam.

Ook zijn rolgordijnen perfect geschikt voor dakramen, kunststof kozijnen en kantel-kiepramen. Ook als je dus geen standaard raam in huis hebt, kun je deze goed isoleren. Doordat de rolgordijnen op maat worden gemaakt voor jouw ramen, sluiten deze perfect aan en heb je geen of weinig last van kieren waar tocht langs kan lopen.

Verduister jouw slaapkamer op een budgetvriendelijke manier

Blackout gordijnen bieden een uitstekende oplossing voor wie op zoek is naar volledige verduistering en privacy in hun ruimtes. Deze gordijnen zijn 100% verduisterend en laten geen licht door. Het geheim schuilt in de speciale coating aan de achterkant van de gordijnstoffen, die ervoor zorgt dat er geen licht door de stof heen dringt. Hierdoor is de achterkant meestal wit, terwijl de voorkant kan worden gekozen in diverse stijlvolle gordijnstoffen.

Het bijzondere aan deze blackout gordijnen is dat ze niet gevoerd hoeven te worden, wat ze een kosteneffectieve keuze maakt. Door de speciale coating kunnen ze zichzelf volledig verduisterend maken, waardoor ze gemiddeld 40% tot 50% goedkoper zijn dan traditionele gevoerde gordijnen.

Op een rijtje: wat werkt beter een rolgordijn of standaard gordijn?

EigenschapGordijnenRolgordijnen
IsolatieEffectief bij thermische en akoestische isolatie, vooral met zwaardere stoffen en voeringenUitstekende thermische isolatie met verduisterende en black-out stoffen
LichtregelingKan variabele lichtniveaus bieden, afhankelijk van de stofkeuzeEffectieve lichtblokkering met verduisterende stoffen, maar minder flexibel in lichtregeling
VeelzijdigheidGeschikt voor verschillende interieurstijlen en decoratieve mogelijkhedenVeelzijdig, maar minder decoratief dan gordijnen
RuimtegebruikNemen extra ruimte in beslag wanneer geopendNemen weinig ruimte in beslag, vooral handig voor kleinere ruimtes
OnderhoudVereist periodieke reiniging en onderhoud, afhankelijk van de stofkeuzeEenvoudig te onderhouden met regelmatige stofzuiging
Energie-efficiëntieVerbeterde energie-efficiëntie met zwaardere stoffen en voeringenZeer energie-efficiënt met black-out stoffen, vermindert warmteverlies