Kindveilige rolgordijnen

Kindveiligheid rolgordijn

‘Veel raambekleding onveilig voor kinderen: verkoop zeven producten verboden’,  zo luidde de kop van een artikel op RTLNieuws.NL op 25 oktober 2016. In het voorjaar van 2016 onderzocht de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of rolgordijnen en jaloezieën die bediend worden met een koord of lus kindveilig zijn. Het onderzoek en het artikel roepen veel vragen op, wij zullen deze vragen helder voor u beantwoorden.

Waarom is er een onderzoek geweest naar kindveilige rolgordijnen?

De aanleiding voor het onderzoek is een reeks berichten over dodelijke ongevallen van jonge kinderen uit onder meer Amerika en Engeland. Zij raakten verstikt in koorden van raambekleding. Het betrof vooral jonge kinderen tot 3 jaar. In Nederland zijn geen specifieke gegevens beschikbaar dat er dodelijke ongevallen zijn geweest doordat kinderen verstrikt raakten in koorden van raambekleding.

Wat houden kindveilige rolgordijnen in?

Een rolgordijn met een ketting is kindveilig als het aan de volgende eisen voldoet:
– De afstand van de vloer tot het uiteinde van de ketting is groter dan 1,5 meter
– Op het product/verpakking moet de vermelding van de identiteit en de contactinformatie van de producent staan
– De verplichte waarschuwing over kindveiligheid moet op een opvallende plek op het product zijn bevestigd. Ook moet het voorzien zijn van het pictogram met de verplichte tekst zoals hiernaast
– Indien er een veiligheidsvoorziening wordt bijgeleverd bevat deze een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing met een accurate instructie om gebruikte veiligheidssysteem te installeren

kindveilige rolgordijnen

Bij onze rolgordijnen wordt bovenstaande veiligheidshaak meegeleverd, deze monteert u gemakkelijk op de muur zodat kinderen er niet mee kunnen spelen.

Zijn de rolgordijnen van RolgordijnenExpert kindveilig?

Ja, als u daar voor kiest. Als u rolgordijnen bij RolgordijnenExpert.NL bestelt dan krijgt u in het bestelformulier de keuze om kindveilige rolgordijnen aan te vinken. U dient dan de montagehoogte op te geven zodat de afdeling productie in orde maakt dat de onderkant van de ketting 1,5 meter boven de vloer komt. Ook sturen wij standaard een veilgheidshaak mee. Deze haak zit aan de ketting vast en dient u op de muur te monteren. De ketting komt dan strak te hangen en kinderen niet met de ketting kunnen spelen.

Wat is de montagehoogte van mijn rolgordijn?

De montagehoogte is de hoogte waarop u het rolgordijn gaat monteren, gemeten vanaf de grond. Monteert u uw product aan het plafond? Dan neemt u de hoogte gemeten van de grond tot het plafond.

montagehoogte rolgordijnen

In bovenstaand voorbeeld is de hoogte van het rolgordijn bijvoorbeeld 600 mm, maar de montagehoogte (de hoogte van de grond tot het punt van monteren) 1200 mm.

Heeft een Verano rolgordijn een veiligheidsrisico?

Onze rolgordijnen worden gemaakt door de fabrikant Verano. Uit onderzoek van de NVWA kwam naar voren dat de ketting van een Verano rolgordijn wel voorzien is van een veiligheidssysteem, maar dat de beschrijving hiervan ontbrak. Ook was de ketting van het rolgordijn te lang en was het rolgordijn wel voorzien van een opvallende waarschuwing, maar niet precies met de opgestelde, verplichte tekst en afbeelding.

Inmiddels voldoen alle Verano raamdecoratie aan de laatste eisen vanuit de wetgeving.

Welke concurrenten verkopen onveilige rolgordijnen/jaloezieen?

Onderstaande concurrenten hebben geen veiligheidssysteem waardoor de producten onveilig zijn en een ernstig veiligheidsrisico hebben:

– Rolgordijnwinkel.nl (rolgordijn)

– Gamma (jaloezie)

– BSL (jaloezie)

Dit bericht is geplaatst in Overig. Bookmark de permalink.