Rolgordijnen op maat: hoe krijg je de perfecte pasvorm?

Het op maat maken van gordijnen kan een geweldige manier zijn om ervoor te zorgen dat ze perfect passen bij jouw ramen en interieur. Hier is een stapsgewijze gids over hoe je gordijnen op maat kunt inmeten:

Benodigde materialen:

  1. Rolmaat
  2. Potlood en papier
  3. Ladder (indien nodig)
  4. Notitieboekje

Volg het volgende stappenplan:

1. Bepaal de montagelocatie:

Beslis waar je de gordijnen wilt ophangen. Bepaal of de gordijnen binnen of buiten het raamkozijn moeten vallen.

2. Kies het type gordijn:

Afhankelijk van het type gordijn dat je wilt, zoals overgordijnen, vouwgordijnen of rolgordijnen, kunnen de meetinstructies verschillen. Zorg ervoor dat je het juiste type gordijn kiest voordat je begint met meten.

3. Meet de breedte:

Meet de breedte van het raamkozijn op drie verschillende punten: bovenaan, in het midden en onderaan. Noteer de kleinste van deze drie metingen. Als je gordijnen binnen het kozijn wilt plaatsen, meet dan de breedte binnen het kozijn op dezelfde drie punten.

4. Meet de hoogte:

Voor de hoogte meet je op drie punten: aan de linkerzijde, in het midden en aan de rechterzijde van het raam. Noteer de grootste van deze drie metingen. Als je gordijnen binnen het kozijn wilt plaatsen, meet dan de hoogte binnen het kozijn op dezelfde drie punten.

5. Voeg extra centimeters toe:

Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het type gordijn, voeg je extra centimeters toe aan de breedte en hoogte. Voor de breedte kan dit zijn om een overlap en volledige bedekking te garanderen. Voor de hoogte kan dit extra stof zijn voor de zoom en om het gordijn mooi te laten vallen.

6. Controleer op obstakels:

Let op eventuele obstakels zoals deurknoppen, raamhendels of andere objecten die de werking van het gordijn kunnen belemmeren. Zorg ervoor dat het gordijn vrij kan bewegen zonder ergens tegen aan te stoten.

7. Dubbelcheck je metingen:

Neem de tijd om je metingen te controleren voordat je gordijnen bestelt of maakt. Het is beter om een paar extra minuten te besteden aan het dubbelchecken dan later te ontdekken dat de gordijnen niet goed passen.

8. Bestel of maak je gordijnen:

Gebruik de verzamelde metingen om gordijnen op maat te bestellen of maak ze zelf volgens de juiste afmetingen.

Met deze stapsgewijze gids kun je zelfverzekerd gordijnen op maat meten en ervoor zorgen dat ze perfect passen bij jouw ramen.