Top 10 installatietips: Hoe je zelf rolgordijnen professioneel ophangt

Rolgordijnen zijn niet alleen functioneel maar kunnen ook een prachtig decoratief element toevoegen aan je huis. Het installeren van een rolgordijn op maat lijkt misschien een uitdaging, maar met de juiste aanpak en nauwkeurige uitvoering kan het een lonende ervaring zijn. In deze gids nemen we je stap voor stap mee door het proces, waarbij we handige tips delen voor een vlekkeloze installatie.

In de dag of op de dag monteren?

Het verschil tussen in de dag of op de dag monteren heeft invloed op het uiterlijk en de mate van afsluiting van het rolgordijn. Bij in de dag monteren hangt het rolgordijn tussen het kozijn of de muren, vaak aan het plafond van het kozijn. Bij op de dag monteren bedekt het rolgordijn het hele kozijn en wordt het vaak op de muur naast het kozijn gemonteerd.

In de dag monteren:

 • Het rolgordijn hangt tussen het kozijn of de muren.
 • Montage vaak aan het plafond van het kozijn.
 • Bij in de dag montage wordt vaak iets van de gemeten maat afgetrokken.

Op de dag monteren:

 • Het rolgordijn bedekt het hele kozijn.
 • Montage vaak op de muur naast het kozijn.
 • Bij op de dag montage wordt vaak iets bij de gemeten maat opgeteld.

Hoe meet je de juiste montagehoogte voor kinderveiligheid?

Bij het opmeten van je rolgordijn is de montagehoogte (M) van belang, gemeten vanaf de bovenzijde van het rolgordijn tot aan de vloer. Deze maat beïnvloedt de lengte van de bedieningsketting, vooral met het oog op kindveiligheid. Zorg ervoor dat deze maat correct wordt gemeten om een veilige omgeving te creëren.

Ken je rolgordijn & kies de juiste montagemethode

Voordat je begint, is het essentieel om de specifieke kenmerken van je rolgordijn te begrijpen. Bij RolgordijnenExpert.NL vind je verschillende varianten, elk met een eigen montagemethode. Of het nu zijsteunen, een montageprofiel, een ronde of vierkante cassette, of zelfs een smartfitrolgordijn is, de sleutel tot succes is het zorgvuldig doorlezen en begrijpen van de meegeleverde montagehandleiding.

Lees de handleiding grondig door voordat je aan de installatie begint, en zorg ervoor dat je alle benodigde onderdelen binnen handbereik hebt. Het ontbreken van zelfs een klein onderdeel kan de installatie vertragen, dus dubbelcheck alles voordat je begint.

Rolgordijnen op maat: welke uitvoeringen zijn er?

Wanneer je kiest voor een rolgordijn op maat, wordt er vaak van je verwacht dat je zelf de maten doorgeeft. Het opmeten is een precisiewerkje dat afhankelijk is van verschillende factoren en de specifieke uitvoering van het rolgordijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten rolgordijnen:

 • Standaard rolgordijn: Een klassiek rolgordijn met zijsteunen, eenvoudig te monteren en te bedienen.
 • Rolgordijn met montageprofiel: Vergelijkbaar met een standaard rolgordijn, maar met een montageprofiel voor extra ondersteuning.
 • Contrarollend rolgordijn: Een rolgordijn dat tegen de gebruikelijke richting in oprolt, ideaal voor specifieke situaties.
 • Rolgordijn met cassette: Een luxere uitvoering met een aluminium cassette rondom de rol voor een verfijnde uitstraling.
 • XL rolgordijn: Voor extra brede of hoge ramen, met een robuuster systeem voor stabiliteit.
 • Smartfit rolgordijn: Een rolgordijn in een frame dat zonder boren in het kozijn kan worden gemonteerd.

Hoe hang ik een standaard rolgordijn op? Stap voor stap

 1. Meet de bestelbreedte op: Een correcte meting is de sleutel tot een goed passend rolgordijn. Neem de tijd om nauwkeurige metingen te maken van het raam of de ruimte waar het rolgordijn wordt geïnstalleerd.
 2. Markeer de montagesteunen: Trek 3 mm af van de bestelbreedte en markeer duidelijk waar de montagesteunen moeten komen op de muur of het kozijn. Deze extra aandacht zorgt voor een gebalanceerde en visueel aantrekkelijke installatie.
 3. Boor gaten voor de steunen: Indien je pluggen gebruikt, boor dan zorgvuldig gaten op de gemarkeerde punten. Houd hierbij rekening met het type muur of kozijn waarin je boort.
 4. Monteer de steunen: Bevestig de steunen stevig op de muur of het kozijn volgens de gemarkeerde punten. Zorg ervoor dat ze perfect horizontaal zijn voor een professionele uitstraling.
 5. Monteer de veer: Het rolgordijn heeft aan één kant een veer die ingedrukt kan worden. Monteer deze eerst in de steun om het gewicht gelijkmatig te verdelen en mogelijke spanning te verminderen.
 6. Klem de andere kant: Bevestig de andere kant van het rolgordijn in de steun en controleer zorgvuldig of deze stevig vastzit om onbedoelde valpartijen te voorkomen.
 7. Schuif afdekdopjes: Voor een nette en afgewerkte uitstraling schuif je de afdekdopjes op de montagesteunen. Dit voegt niet alleen toe aan de esthetiek, maar helpt ook om mogelijke scherpe randen te bedekken.
 8. Bedien het rolgordijn: Na de zorgvuldige montage kun je het rolgordijn soepel bedienen met behulp van de ketting. Test dit voor de zekerheid om er zeker van te zijn dat alles naar behoren functioneert.

4 praktische tips voor een vlekkeloze installatie van de rolgordijnen

Een vlekkeloze installatie van je rolgordijn op maat begint met aandacht voor detail en een doordachte aanpak. Hier zijn vier praktische tips die essentieel zijn voor een succesvolle installatie:

 1. Nauwkeurige Metingen: Zorg voor nauwkeurige metingen van het raam of de ruimte waar het rolgordijn wordt geïnstalleerd. Een correcte bestelbreedte is cruciaal voor een goede pasvorm. Trek 3 mm af en markeer zorgvuldig de positie van de montagesteunen op de muur of het kozijn.
 2. Controleer de Benodigdheden: Voordat je begint, controleer of je alle benodigde onderdelen binnen handbereik hebt. Van steunen tot schroeven, zorg ervoor dat niets ontbreekt. Het voorkomt onnodige vertragingen tijdens het installatieproces.
 3. Horizontale Montage: Gebruik een waterpas bij het monteren van de steunen om ervoor te zorgen dat ze perfect horizontaal zijn. Een professionele uitstraling wordt gegarandeerd wanneer de steunen goed gepositioneerd zijn.
 4. Voorzichtige Boorprocedure: Bij het boren van gaten voor de steunen, wees voorzichtig en pas de methode aan op het type muur of kozijn. Voorkom ongewenste schade door de juiste tools te gebruiken en de boorprocedure zorgvuldig uit te voeren.