Waar moet je rekening mee houden bij het samenstellen van een rolgordijn op maat?

Het kiezen van rolgordijnen op maat biedt een scala aan mogelijkheden om je ramen op een stijlvolle en functionele manier aan te kleden. Echter, om ervoor te zorgen dat je de perfecte op maat gemaakte rolgordijnen voor jouw ruimte selecteert, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden.

De Rolgordijnstof: stijl en functionaliteit

Bij het kiezen van de stof voor je op maat gemaakte rolgordijnen is het belangrijk om rekening te houden met zowel stijl als functionaliteit. Overweeg de mate van privacy en lichtinval die je wenst. Kies uit een scala aan stofdichtheden, variërend van lichtdoorlatend tot verduisterend. Denk ook aan het materiaal, zoals polyester, katoen of linnen, afhankelijk van de gewenste uitstraling en duurzaamheid.

 • Bepaal de mate van privacy en lichtinval die je wenst
 • Kies uit lichtdoorlatende, transparante of verduisterende stoffen.
 • Overweeg de materiaalsoort, zoals polyester, katoen of linnen, afhankelijk van de gewenste uitstraling en duurzaamheid.

Afmetingen en montage van het rolgordijn

Het nemen van nauwkeurige metingen is cruciaal bij het samenstellen van rolgordijnen op maat. Zorg ervoor dat je de breedte en hoogte van het raamkozijn nauwkeurig hebt gemeten om ervoor te zorgen dat het rolgordijn perfect past. Overweeg ook de montagemogelijkheden, of je nu kiest voor installatie binnen het kozijn (in de dag) of erbuiten (op de dag).
TIP: Wil je precies weten hoe je een rolgordijn kunt opmeten? Lees dan ook: Hoe kun je een rolgordijn op maat zelf & nauwkeurig opmeten?

 • Neem nauwkeurige metingen van het raamkozijn om ervoor te zorgen dat het rolgordijn perfect past.
 • Denk na over de verschillende montagemogelijkheden, zoals in de dag (binnen het kozijn) of op de dag (buiten het kozijn).

Functionaliteit en Bediening: Gemak en Comfort

Elektrische rolgordijnen zijn op maat gemaakte raamdecoraties die worden aangedreven door krachtige motoren, zoals die van Brel of Somfy. Deze geavanceerde technologie maakt het mogelijk om je rolgordijnen op afstand te bedienen. Ze kunnen worden aangesloten op netstroom of werken op batterijen. Standaard worden ze geleverd met de voordelige Profit Line batterijmotor, inclusief batterijhouder, batterijen, oplader en handzender.

Benieuwd hoeveel een elektrisch rolgordijn op maat kost? Bekijk dan: Wat kost een elektrisch rolgordijn?

 • Kies een bedieningssysteem dat past bij je behoeften – van standaard trekkoorden tot moderne elektrische bediening.
 • Overweeg kinderveilige opties, zoals koordloze systemen, om de veiligheid van jonge gezinsleden te waarborgen.

Hoe kun je een elektrisch rolgordijn bedienen?

De bediening van elektrische rolgordijnen is uiterst eenvoudig en veelzijdig. Je kunt ze bedienen via:

 • Wandschakelaar: Met een simpele druk op de knop kun je je rolgordijnen openen of sluiten.
 • Afstandsbediening: De meegeleverde afstandsbediening geeft je de vrijheid om je rolgordijnen vanuit je luie stoel te bedienen.
 • Applicatie op smartphone of tablet: Dankzij moderne technologie kun je je rolgordijnen bedienen via een speciale app op je smartphone of tablet. Dit biedt ultiem gemak, vooral als je niet thuis bent.
 • Smart Home stembediening: Als je een Smart Home systeem hebt, zoals Amazon Alexa, Google Home of IFTTT, kun je je rolgordijnen zelfs met je stem bedienen.

Kleur en Design: Harmonie in de Ruimte

De kleur en het design van je rolgordijnen moeten naadloos aansluiten bij de rest van het interieur. Kies een kleurenschema dat harmonieert met de ruimte en overweeg patronen of prints voor extra persoonlijkheid. Zorg ervoor dat de esthetiek van het rolgordijn bijdraagt aan de algehele uitstraling van de kamer.

Kleurcoördinatie:

 • Zorg ervoor dat de kleur van het rolgordijn harmonieert met de rest van het interieur. Overweeg neutrale tinten voor tijdloze elegantie.

Patronen en Prints:

 • Voeg persoonlijkheid toe met subtiele patronen of opvallende prints, maar houd rekening met de algehele esthetiek van de ruimte.

Onderhoud en Duurzaamheid: Langdurig Plezier

Bedenk bij het samenstellen van op maat gemaakte rolgordijnen ook de onderhoudsaspecten. Informeer jezelf over de reinigingsvereisten van de gekozen stof. Sommige stoffen zijn eenvoudiger te onderhouden dan andere. Overweeg ook duurzame materialen en productiemethoden om niet alleen je huis te verfraaien, maar ook milieubewuste keuzes te maken.

 • Sommige rolgordijnen zijn eenvoudig te reinigen, terwijl andere speciale zorg nodig hebben. Kijk dus altijd goed in de product omschrijving!
 • Overweeg duurzame materialen en productiemethoden om niet alleen je huis te verfraaien, maar ook milieubewuste keuzes te maken.

Budgetoverwegingen: Kwaliteit binnen Bereik

De prijs van jouw rolgordijnen op maat wordt ook grotendeels beïnvloed door de extra opties. Denk bijvoorbeeld aan wel of geen begeleiding. Hoewel veel van deze opties echt een toevoeging kunnen zijn aan jouw comfort en raamdecoratie, kun je deze beter achterwege laten wanneer je op een krap budget zit. Overweeg dus extra opties zoals zijgeleiding of cassette systemen, afhankelijk van je behoeften en budget. Laat van te voren meerdere offertes maken, waarbij je gemakkelijk kunt vergelijken wat het prijs verschil zou zijn wanneer je deze extra opties wel of niet toevoegt.

Proefstaaltjes en advies: Voorkom teleurstellingen

Het bestellen van proefstaaltjes van de geselecteerde stoffen is een slimme stap om de kleur en textuur in je eigen ruimte te evalueren. Bekijk hier gratis kleurstalen.

 • Bestel proefstaaltjes van de geselecteerde stoffen om de kleur en textuur in je eigen ruimte te evalueren.
 • Raadpleeg professionals of online gidsen voor deskundig advies over stijl, functie en installatie.