Zo kies je de beste stof voor rolgordijnen in de woonkamer

Rolgordijnen zijn een veelzijdige raamdecoratieoptie voor de woonkamer, die zowel functioneel als esthetisch kan zijn. De keuze van de juiste stof voor je rolgordijnen is van groot belang, omdat deze bepalend is voor de sfeer en functionaliteit van de ruimte. In deze blogpost gaan we dieper in op hoe je de perfecte stof kunt kiezen voor rolgordijnen in je woonkamer.

Transparante, semi-transparante, verduisterende of brandvertragende stof?

Het eerste wat je moet overwegen bij het kiezen van rolgordijnstof is de beoogde functie. Transparante stoffen laten natuurlijk licht binnen en bieden een zekere mate van privacy. Semi-transparante stoffen filteren het licht en geven je meer privacy zonder volledige duisternis. Verduisterende stoffen zijn ideaal voor ruimtes waar totale duisternis gewenst is, zoals slaapkamers. Daarnaast is er ook de optie om te kiezen voor brandvertragende stoffen, wat een veiligheidsvoordeel kan bieden, vooral in openbare ruimtes of commerciële panden.

Top 5 populairste kleuren voor woonkamer rolgordijnen

 1. Wit: Witte rolgordijnen zijn een tijdloze keuze. Ze brengen een gevoel van frisheid en zuiverheid in de woonkamer. Witte rolgordijnen passen goed bij diverse interieurstijlen en geven de ruimte een ruimtelijk gevoel.
 2. Grijs: Grijs is een veelzijdige kleur die een gevoel van rust en elegantie in de woonkamer brengt. Grijze rolgordijnen kunnen dienen als een neutrale achtergrond voor andere kleuraccenten in de kamer.
 3. Blauw: Blauwe rolgordijnen creëren een kalme en ontspannen sfeer in de woonkamer. Blauw is een kleur die geassocieerd wordt met rust en vrede, en het kan de ruimte een uitnodigend gevoel geven.
 4. Beige: Beige is een warme en comfortabele kleur die goed past in gezellige woonkamers. Het is een neutrale kleur die goed combineert met andere kleuren en materialen in je interieur.
 5. Zwart: Zwarte rolgordijnen zijn gedurfd en eigentijds. Ze voegen een vleugje drama en moderniteit toe aan de woonkamer. Zwarte rolgordijnen kunnen een opvallend contrast vormen met lichtere interieurelementen.

Elektrische rolgordijnen voor optimaal comfort

Elektrische rolgordijnen zijn op maat gemaakte raamdecoraties die worden aangedreven door krachtige motoren, zoals die van Brel of Somfy. Deze geavanceerde technologie maakt het mogelijk om je rolgordijnen op afstand te bedienen. Ze kunnen worden aangesloten op netstroom of werken op batterijen. Standaard worden ze geleverd met de voordelige Profit Line batterijmotor, inclusief batterijhouder, batterijen, oplader en handzender.

Benieuwd hoeveel een elektrisch rolgordijn op maat kost? Bekijk dan: Wat kost een elektrisch rolgordijn?

Hoe kun je een elektrisch rolgordijn bedienen?

De bediening van elektrische rolgordijnen is uiterst eenvoudig en veelzijdig. Je kunt ze bedienen via:

 • Wandschakelaar: Met een simpele druk op de knop kun je je rolgordijnen openen of sluiten.
 • Afstandsbediening: De meegeleverde afstandsbediening geeft je de vrijheid om je rolgordijnen vanuit je luie stoel te bedienen.
 • Applicatie op smartphone of tablet: Dankzij moderne technologie kun je je rolgordijnen bedienen via een speciale app op je smartphone of tablet. Dit biedt ultiem gemak, vooral als je niet thuis bent.
 • Smart Home stembediening: Als je een Smart Home systeem hebt, zoals Amazon Alexa, Google Home of IFTTT, kun je je rolgordijnen zelfs met je stem bedienen.

Tip: Vergroot je comfort nog verder met een tijdschakelaar, waardoor je rolgordijnen automatisch geopend en gesloten worden.

Materiaal en onderhoud van rolgordijnen op maat

Bij het kiezen van de stof voor je rolgordijnen is het belangrijk om ook het materiaal en het onderhoud in overweging te nemen. Katoen en polyester zijn duurzame materialen die gemakkelijk te reinigen zijn, wat ze geschikt maakt voor drukke gezinswoningen. Zijde en linnen hebben een luxueuze uitstraling, maar vereisen meer zorg en onderhoud. Bedenk welk materiaal het beste past bij je levensstijl en hoeveel tijd je wilt besteden aan schoonmaak en onderhoud.

Stijl en patronen van rolgordijnen in de woonkamer

Naast kleur en materiaal is het ook belangrijk om te denken aan de stijl en patronen van de stof. De keuze van stijl en patroon kan sterk variëren afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de inrichting van je woonkamer. Effen stoffen creëren een minimalistische en tijdloze uitstraling, terwijl patronen een speels en dynamisch element aan de ruimte kunnen toevoegen. Overweeg de bestaande inrichting en kies een stof die harmonieert met de rest van de kamer.

Wat zijn de voordelen van XL rolgordijnen op maat?

XL rolgordijnen brengen een aantal extra voordelen mee ten opzichte van een standaard rolgordijn:

 • Past altijd precies
 • Dé opslossing voor grote ramen
 • Kies zelf de kleur die past bij jouw interieur
 • Bepaal je zelf de lichtinval: verduisterend, lichtdoorlatend, semi-transparant
 • Bediening: elektrisch, veer of met ketting
 • Kies voor standaard of luxe afwerking (o.a. cassette)
 • 100% samenstellen naar wens

LET OP: Xl rolgordijnen kunnen wel in een hogere prijsklasse liggen dan een standaard rolgordijn. Dit komt door het sterkere materiaal en het grotere doekoppervlak. Ook zal de installatie moeilijker zijn dan met een standaard rolgordijn.