Welke rolgordijnen zijn geschikt voor mijn badkamer?

Een raam in de badkamer is erg handig, omdat u het raam op een kiepstand kunt zetten. Een badkamer zal minder snel beslaan als u het raam open zet. Als uw badkamer wel beslagen is, dan zal dit sneller overgaan als u het raam open zet. Een nadeel van een raam in een badkamer is dat u er vaak doorheen kunt kijken. In een badkamer wilt u wel privacy hebben en daarom zijn rolgordijnen de oplossing voor in een badkamer.

Welk rolgordijn is geschikt voor in de badkamer?

Als u een raam in uw badkamer heeft dan wilt u er graag iets voor hebben hangen in verband met uw privacy. Helaas zijn niet alle vormen van raamdecoratie geschikt voor in de badkamer en dat heeft te maken met de werking van vocht op sommige materialen. Rolgordijnen op maat zijn geschikt om op te hangen in een vochtige ruimte. U dient dan wel te kiezen voor speciale rolgordijnen die geschikt zijn voor in een badkamer. Qua bediening kunt u beter kiezen voor een kunststof ketting, omdat deze niet zal roesten. Qua uitvoering kunt u het beste kiezen voor de standaard uitvoering.

rolgordijnen voor in de badkamer

Welke stoffen rolgordijnen zijn geschikt voor in de badkamer?

Er zijn verschillende soorten stoffen van rolgordijnen. Hieronder ziet u welke stoffen er zijn en of ze geschikt zijn om in een badkamer op te hangen:

  • Verduisterende stof

Een verduisterende stof houdt in dat de stof geen licht door laat. Een verduisterend rolgordijn zorgt dat een ruimte donkerder wordt. Een verduisterend rolgordijn is geschikt voor in een badkamer.

  • Vochtbestendige stof

Een vochtbestendige stof houdt in dat de stof vochtbestendig is. Een vochtbestendig rolgordijn is speciaal gemaakt om op te hangen in een badkamer. Een vochtbestendig rolgordijn is verduisterend en laat dus geen licht door.

  • Isolerende stof

Een isolerende stof houdt in dat de stof isolerend werkt. Een isolerend rolgordijn zorgt dat er minder snel warmte via het raam verloren gaat en als de zon op het rolgordijn schijnt dat er minder snel warmte in de ruimte komt. Een isolerend rolgordijn is gemaakt van een verduisterende stof en geschikt voor in een badkamer.

  • Semi-transparante stof

Een semi-transparante stof houdt in dat de stof wel licht door laat, maar niet volledig transparant is. Een semi-transparant rolgordijn zorgt dat de zon wordt tegengehouden, daar dat er nog wel licht in de ruimte komt. Een semi-transparant rolgordijn is niet geschikt voor in een badkamer.

  • Transparante stof

Een transparante stof houdt in dat de stof doorzichtig is. U kunt dus door de stof heen kijken. Een transparant rolgordijn zorgt dat de scherpte uit de zon wordt gehaald en laat veel licht de ruimte in. Een transparant rolgordijn is niet geschikt voor in een badkamer.

  • Duo-rolgordijn stof

Een duo rolgordijn stof is een stof die bestaat uit twee soorten stoffen die elkaar afwisselen in de vorm van horizontale banen. De ene stof is transparant (vitrage stof) en de andere stof is semi-transparant. Met een duo rolgordijn kunt u spelen met de lichtinval. U kunt ervoor kiezen om veel lichtinval te krijgen door de vitrage stof af te laten wisselen met de semi-transparante stof, maar u kunt er ook voor kiezen om alleen de semi-transparante stof te laten hangen. Een duo rolgordijn is niet geschikt voor in een badkamer.

  • Screendoeken stof

Een screendoek stof houdt in dat de stof op een speciale manier het zonlicht tegenhoudt, zonder dat de stof verduisterend is. Een screendoek rolgordijn zorgt dat de zon wordt tegengehouden, daar dat er veel licht in de ruimte komt. Een screendoek rolgordijn is namelijk een transparante stof en niet geschikt voor in een badkamer.

  • Brandvertragende stof

Een brandvertragende stof houdt in dat de stof brandvertragend werkt en dus minder snel vlam vat in vergelijking met de andere stoffen. Een brandvertragend rolgordijn is gemaakt van een screendoek en daarom gemaakt van een transparante stof en niet geschikt voor in een badkamer.

rolgordijnen voor in de badkamer

Hoe werkt een vochtbestendige stof?

Hoe kan het dat de vochtbestendige stof wel geschikt is voor een badkamer? De stof is aan de achterkant voorzien van een speciale coating, die de achterkant glad maakt en geen vocht kan opnemen. Op deze manier kan er ook geen schimmelvorming ontstaan. Een verduisterend en isolerend rolgordijn zijn gemaakt van dezelfde stof en hebben dus ook deze speciale coating. De coating is doorzichtig en dat zorgt ervoor dat de voor- en achterkant dezelfde kleur hebben.

Waarom kunnen andere stoffen niet voorzien worden van deze speciale coating?

Als de speciale coating ervoor zorgt dat een rolgordijn geschikt is om op te hangen in een vochtige ruimte, waarom kunnen andere stoffen deze coating dan niet krijgen? De coating zorgt ervoor dat het rolgordijn verduisterender wordt en daarom kan deze niet op andere stoffen worden gebruikt.

Kan een vochtbestendig rolgordijn nat worden?

Dat een rolgordijn vochtbestendig is houdt in dat het rolgordijn tegen vocht bestand is. Dit betekent niet dat het rolgordijn nat mag worden. U kunt het rolgordijn bijvoorbeeld niet gebruiken als douchegordijn. Het is ook aan te raden om het rolgordijn na een douchebeurt met een droge doek af te nemen, dit is beter voor de kwaliteit van het rolgordijn.

Wat voor soort rolgordijn is geschikt voor mijn badkamer?

Naast de stoffen zijn niet alle uitvoeringen erg geschikt voor een badkamer. Hieronder ziet u welke uitvoeringen er zijn en of ze geschikt zijn om in een badkamer op te hangen:

  • Standaard rolgordijn

Een rolgordijn met standaard uitvoering is een rolgordijn met zijsteunen en zo monteert u het rolgordijn ook. De zijsteunen zijn gemaakt van metaal, maar daarover heen zitten kunststof afdekkapjes. U kunt kiezen om het rolgordijn aan het plafond, op de muur of op het kozijn te monteren. Een standaard rolgordijn is geschikt om op te hangen in een badkamer.

  • Rolgordijn met montageprofiel

Een rolgordijn met montageprofiel ziet er hetzelfde uit als een standaard rolgordijn. Tussen de zijsteunen zit een aluminium profiel en u monteert het rolgordijn door steunen te monteren en daar het profiel in te klikken. U kunt kiezen om het rolgordijn aan het plafond, op de muur of op het kozijn te monteren. Een rolgordijn met montageprofiel is geschikt om op te hangen in een badkamer.

  • Rolgordijn met cassette

Een rolgordijn met cassette is voorzien van een aluminium bak die om de rol zit. De aluminium cassette kan rond of vierkant zijn. om de rol van het rolgordijn. U kunt kiezen om het rolgordijn aan het plafond, op de muur of op het kozijn te monteren. Een rolgordijn met cassette is in principe geschikt om op te hangen in een badkamer, maar gezien de grootte van het systeem is het aan te raden om te kiezen voor een rolgordijn met zijsteunen of montageprofiel.

  • XL rolgordijn

Een rolgordijn met een breedte vanaf 2,8 meter breed of 3 meter hoog krijgt een Xl systeem. Dit is eigenlijk een standaard rolgordijn met een dikkere buis en grotere steunen. Het komt niet vaak voor dat er een raam is met deze afmetingen, maar in principe is een XL systeem geschikt voor in een badkamer.

  • XL rolgordijn met cassette

Ook bij een XL systeem kunt u kiezen voor een cassette. De cassette bij een XL systeem is ook groter en u krijgt er ook andere steunen bij. Het komt niet vaak voor dat er een raam is met deze afmetingen, maar in principe is een XL systeem geschikt voor in een badkamer.

  • Smartfitrolgordijn

Een smartfit rolgordijn is een rolgordijn in een frame. Het frame kunt u zonder boren monteren in uw kozijn. Een smartfitrolgordijn is geschikt voor een badkamer.

rolgordijnen voor in de badkamer

Rolgordijn voor een kiepkantelraam

In een badkamer zit vaak een kiepkantelraam. Dit is een raam dat volledig open kan en op een kiepstand kan worden gezet. Een rolgordijn is geschikt om voor een kiepkantelraam te hangen en dat kan op de volgende manieren:

  • Rolgordijn monteren op een houten kiepkantelraam
  • Rolgordijn monteren aan het plafond van het kozijn (alleen mogelijk als boven het raam voldoende ruimte is)
  • Rolgordijn op de muur boven/ naast het kozijn monteren
  • Rolgordijn aan het plafond monteren
  • Rolgordijn monteren via smartfitsysteem

Hoe monteer ik rolgordijnen voor in de badkamer?

De meeste mensen kiezen voor een standaard rolgordijn met zijsteunen in hun badkamer. Dit heeft te maken met de (kleine) afmetingen van het systeem. Hieronder ziet u hoe eenvoudig u een rolgordijn in de badkamer monteert.

  1. Plaats de metalen steunen op de opgegeven breedte -3mm (ivm het afdekkapje dat er nog op komt) van elkaar af, zonder ze vast te schroeven.
  2. Zorg ervoor dat de steunen recht tegenover elkaar staan, dit kun je het beste met een waterpas bepalen. Teken de schroefgaten af.
  3. Boor de steunen in het plafond, op de wand of het kozijn.

(Boort u in hout → Gebruik dan alleen schroeven. Boort u in het plafond→ Gebruik dan ook de pluggen.)

  1. Plaats het rolgordijn tussen de steunen. Begin met de veerzijde en zorg ervoor dat de uitsparingen in het systeem op de uitsteeksels van het systeem komen.
  2. Schuif de kunststof kappen over de metalen steunen

Andere raamdecoratie geschikt voor in de badkamer

Heeft u raamdecoratie nodig in uw badkamer, maar bent u niet geïnteresseerd in rolgordijnen? U kunt dan ook kiezen voor de volgende twee vormen van raamdecoratie.

  • Horizontale jaloezieën
  • Verticale lamellen

Jaloezieën voor in de badkamer

Jaloezieën zijn horizontale lamellen en worden gemaakt van hout of aluminium. Houten jaloezieën zijn niet geschikt om in de badkamer op te hangen en aluminium jaloezieën wel. U kunt kiezen uit verschillende lamelbreedtes: 16 mm, 25 mm, 35 mm, 50 mm en 70 mm. Smalle lamellen passen beter voor een smal of klein raam. Brede lamellen geven weer een luxe uitstraling aan uw badkamer. U kunt de lamellen zo kantelen dat u wel privacy heeft, maar voldoende licht naar binnen krijgt.

rolgordijnen in de badkamer

rolgordijnen voor in de badkamer

Lamellen voor in de badkamer

 

Lamellen zijn verticaal en lijken erg op jaloezieën. Lamellen zijn gemaakt van kunststof en u kunt hierbij kiezen uit de volgende lamelbreedtes: 52 mm, 70 mm, 89 mm en 127 mm. Ook voor een smal raam dan raden wij aan om de smalste maat lamellen te nemen. Ook met lamellen kunt u spelen met de lichtinval, anders dan bij rolgordijnen.