rolgordijn-opmeten

Hoe meet ik een rolgordijn op?

Een rolgordijn is een product dat gemakkelijk werkt. Het opmeten van een rolgordijn is dan ook eenvoudig, maar verschilt wel per situatie. Er zijn verschillende factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Meten is een precisiewerkje en daar moet u wel de tijd voor nemen. Hieronder leest u alles wat u moet weten over het opmeten van een rolgordijn.

Hoe meet ik een rolgordijn op

Hoe meet ik een rolgordijn op?

1. Bepaal welk type rolgordijn u kiest
2. Bepaal of u in de dag op of op de dag gaat monteren
3. Meet de breedte en hoogte op 3 plekken
4. Neem de kleinst gemeten breedte
5. Trek bij een montage in de dag minimaal 5 mm speling van de breedte af
6. Tel bij een montage op de dag een overlap van 50-100 mm bij de breedte op
7. Neem de kleinst gemeten hoogte
8. Tel bij een montage op de dag de hoogte van het systeem bij de hoogte op

Rolgordijnen op maat
Als u een rolgordijn op maat besteld dan dient u vaak zelf de maten door te geven. U moet zelf de maten opmeten voor het rolgordijn en dat is echt een precisiewerkje. U kunt maten doorgeven tot op de millimeter. Het opmeten is afhankelijk van een aantal factoren. Afhankelijk van het type rolgordijn zijn er verschillende manieren om het op te meten. Ook de keuze tussen in de dag of op de dag verschilt hoe u moet opmeten en of u de gemeten maat moet aanpassen.

Welke soorten rolgordijnen zijn er?
Het opmeten verschilt per uitvoering van het rolgordijn. Er zijn verschillende rolgordijnen:

– Standaard rolgordijn

Een standaard rolgordijn is een rolgordijn zoals iedereen het kent. Een rolgordijn met zijsteunen en zo monteert u ook het rolgordijn. Bij een standaard rolgordijn met zijsteunen is het systeem 50 mm hoog bij wandmontage en 64 mm hoog bij plafondmontage. Bij een standaard rolgordijn met zijsteunen is het doek 37 mm (totaal) smaller dan het systeem.

– Rolgordijn met montageprofiel

Een rolgordijn met montageprofiel ziet er hetzelfde uit als een standaard rolgordijn. Tussen de zijsteunen zit een profiel en u monteert het rolgordijn dan ook door steunen. Bij een standaard rolgordijn met montageprofiel is het systeem 50 mm hoog bij wandmontage en 69 mm hoog bij plafondmontage. Bij een rolgordijn met montageprofiel is het doek 37 mm (totaal) smaller dan het systeem.

 

– Contrarollend rolgordijn

Een contrarollend rolgordijn is een rolgordijn dat op tegengestelde richting afrolt. Normaal gesproken rolt een rolgordijn via de raamkant af. Bij een contrarollend rolgordijn rolt het doek via de kamerkant af.

contrarollend-rolgordijn

– Rolgordijn met cassette

Een rolgordijn met cassette ziet er luxer uit. Er zit namelijk een aluminium cassette om de rol van het rolgordijn. De cassette kan rond of vierkant worden uitgevoerd. Bij een rolgordijn met vierkante of ronde cassette is het systeem 90 mm hoog. Bij een rolgordijn met cassette is het doek 43 mm (totaal) smaller dan het systeem.

– XL rolgordijn

Een rolgordijn met een breedte vanaf 2,8 meter breed of 3 meter hoog krijgt een Xl systeem. Dit is eigenlijk een standaard rolgordijn met een dikkere buis en grotere steunen. Bij een XL rolgordijn met montagesteunen is het systeem 72 mm hoog bij wandmontage en 95 mm hoog bij plafondmontage. Bij een XL rolgordijn met zijsteunen is het doek 50 mm (totaal) smaller dan het systeem.

– XL rolgordijn met cassette

Ook bij een XL systeem kunt u kiezen voor een cassette. De cassette bij een XL systeem is ook groter en u krijgt er ook andere steunen bij. Bij een XL rolgordijn met vierkante cassette is het systeem 121 mm hoog. Bij een XL rolgordijn met ronde cassette is het systeem 120 mm hoog. Bij een XL rolgordijn met zijsteunen is het doek 50 mm (totaal) smaller dan het systeem.

– Smartfitrolgordijn

Een smartfit rolgordijn is een rolgordijn in een frame. Het frame kunt u zonder boren monteren in uw kozijn.

Tips een rolgordijn opmeten 
– Het is altijd handig om meerdere keren meten. Zo worden kleine meetfoutjes voorkomen.
– Gebruik een meetlat of meetlint.
– Schrijf maten gelijk op zodat u het niet kunt vergeten en fouten maken.
– Meten met z`n tweeën is makkelijker. Zeker met grote afstanden.
– Het is zo dat de maat die u opgeeft de maat van het systeem is en het doek wordt smaller. Houdt hier rekening mee met opmeten.
– Gebruik altijd de inmeethandleiding en zorg dat u van tevoren op de hoogte bent van de afmetingen van het systeem.
– Om het rolgordijn stil te laten hangen, kunt u kiezen voor een staaldraad. Dit is handig als uw rolgordijn naast een deur hangt of voor een raam dat op de tocht hangt.
– Om de lichtinval aan de zijkant te beperken, kunt u kiezen voor een u-profiel. Dat is een profiel aan de zijkanten van uw rolgordijn.
– Houd rekening met eventuele obstakels zoals raamhendels, -grepen, radiatoren, waterleidingen, etc.
– Heeft u een lastige meetsituatie dan kunt u altijd onze meethulp inschakelen. Stuur bijvoorbeeld een foto van uw situatie.
– Let op dat grote afmetingen voorzien worden van een lasnaad. Dit is een naad om ervoor te zorgen dat twee stoffen aan elkaar worden gemaakt.

opmeten-rolgordijn

In de dag of op de dag monteren

U kunt rolgordijnen op 2 verschillende manieren ophangen: in de dag of op de dag. De meeste mensen weten van tevoren hoe zij hun rolgordijn willen monteren. Weet u niet goed wat het verschil is en of er voordelen en nadelen zijn? Hieronder ziet u een uitgebreide uitleg over in de dag of op de dag.

in of op de dag monteren

 

 Het verschil tussen in de dag of op de dag

Een rolgordijn kunt u tussen het kozijn of de muren monteren zoals te zien is op de linker afbeelding hierboven. U kunt het rolgordijn ook monteren over het hele kozijn heen zoals te zien is op de rechter afbeelding. Bij een montage in de dag wordt het rolgordijn vaak ergens tussen gehangen, bijvoorbeeld tussen een kozijn of tussen twee muren. U monteert het rolgordijn vaak aan het plafond van het kozijn. Bij een montage op de dag wordt het rolgordijn vaak over het hele kozijn gehangen. Het rolgordijn sluit dan het hele kozijn af. U monteert het rolgordijn vaak op de muur naast het kozijn. Bij een rolgordijn in de dag wordt vaak iets van de gemeten maat afgetrokken en bij een montage op de dag wordt vaak iets bij de gemeten maat opgeteld.

Rolgordijn opmeten in de dag

Mensen hebben verschillende redenen om te kiezen voor een montage in de dag. Sommige mensen vinden het mooier staan, omdat het kozijn zichtbaar blijft. Soms is op de dag montage niet mogelijk. Het is bij in de dag heel belangrijk om precies in te meten en de juiste maten op te geven. Wij raden aan om wat speling te nemen, minimaal 5 mm zodat u zeker weet dat het rolgordijn tussen het kozijn of de muren past. U bent zelf hier verantwoordelijk voor en hoeft geen speling te nemen.

in de dag monteren
Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.
Voor montage ‘in de dag’ neem
de kleinst gemeten breedtemaat (X) – 5 mm speling
Dit is de bestelbreedte (B).

 

Rolgordijn opmeten op de dag

Voor een montage op de dag wordt gekozen als mensen willen dat het hele kozijn wordt afgesloten. Dat is bijvoorbeeld in een slaapkamer. Als u wilt dat het doek het hele kozijn bedekt, dan dient u wel te kiezen voor een overlap. De stof is namelijk smaller dan de breedte die u opgeeft (systeembreedte). Wij raden aan om 50 mm overlap te nemen aan beide zijde. U bent zelf hier verantwoordelijk voor en hoeft geen speling te nemen.
Meet de breedte (X) in het kozijn in mm op 3 plaatsen.

op de dag monteren
Voor montage ‘op de dag’ neem
de kleinst gemeten breedtemaat (X) + overlapping links en rechts (in mm)
Dit is de bestelbreedte (B).
Wij raden aan om 50 mm aan elke zijde overlap te nemen.
U bent echter vrij om dit zelf te bepalen.

Hoe meet ik de juiste montagehoogte?

De montagehoogte (M) is de afstand gemeten van de bovenzijde van het rolgordijn helemaal tot aan de vloer. Deze maat is van belang voor het bepalen van de lengte van de bedieningsketting in verband met kindveiligheid.

op de dag monteren

Gratis meetverzekering
U kunt de rolgordijnen tot de millimeter nauwkeurig opgeven, maar wat als u toch een meetfout heeft gemaakt? Een rolgordijn op maat is een maatproduct en dat kan niet retour worden genomen, maar gelukkig bieden wij de meetverzekering aan. U krijgt een gratis product als u verkeerd gemeten heeft. U dient alleen retourkosten te betalen zodat het nieuwe product wordt geleverd en het oude product wordt opgehaald.

Hoe werkt de gratis meetverzekering?

Om in aanmerking te komen voor de meetverzekering kunt u onderstaande stappen volgen:
1. Maak duidelijke foto’s van uw situatie. Stuur een overzichtsfoto met een meetlat ernaast en een close up foto zodat wij de maat kunnen aflezen.
2. E-mail de foto’s en een omschrijving naar ons onder vermelding van ‘Meetverzekering’, het ordernummer (bijvoorbeeld ROX12345) en uw contactgegevens.
Wij nemen dan binnen 2 werkdagen contact met u op.