Doe het zelf: rolgordijn op maat maken

Standaard rolgordijn

Wij gaan er bij dit stappenplan vanuit dat je een standaard rolgordijn hebt gekocht bij een bouwmarkt of woonwinkel en geen rolgordijn op maat. Met een standaard rolgordijn bedoelen wij een rolgordijn met kettingbediening dat uit een doek, een buis en montagesteunen bestaat.

Hoe maak je een rolgordijn op maat?

  1. Bepaal hoe je het rolgordijn wilt ophangen

Je kunt een rolgordijn op verschillende manieren ophangen. Je kunt de steunen op de muur of het kozijn plaatsen en dan het rolgordijn er tussen klikken, maar je kunt het rolgordijn met dezelfde steunen ook boven het kozijn of aan het plafond bevestigen.

  1. Controleer of er obstakels zijn

Een rolgordijn moet vrij kunnen afrollen, dus let goed op of er uitstekende delen zijn, bijvoorbeeld een raamgreep die uitsteekt ten opzicht van het kozijn. Je kunt er dan voor kiezen dat het rolgordijn richting de kamer (voorkant) afrolt in plaats van richting het raam (achterkant).

contrarollend

3. Meet de breedte op

Meet de totale breedte van de buitenste steun tot de andere buitenste steun op. Ga je het rolgordijn tussen 2 muren of kozijnen plaatsen, neem dan 5 mm speling vanaf de muur/kozijn zodat je de steunen makkelijk kunt plaatsen.

Meten4.Kort de buis in

De buis moet tussen de steunen passen dus moet je van de totaal gemeten breedte, de dikte van de steunen aftrekken. Dit is gemiddeld 2 x 4 mm, maar kan per rolgordijnmerk verschillen. Teken de breedte op de buis af. Met een stukje tape kun je ervoor zorgen dat je het mooi recht zaagt.Te kort5.Kort de stof in

Rol de stof uit op een schone, vlakke ondergrond en zorg dat de stof strak uitgerold wordt zodat er geen vouwen in de stof komen. Teken op de achterkant van de stof af welke stuk eraf gehaald moet worden. Je kunt het beste het doek snijden met een stanleymes zodat het een strakke afwerking krijgt. Zorg er dan voor dat er bescherming ligt voor de ondergrond. Ook kun je de doek knippen met een schaar, maar hierdoor kunnen er rafels ontstaan.

te kort in stof

 

 

 

 

 

 

 

6. Kort de onderlat in

Bij een standaard rolgordijn zit vaak een losse (houten) onderlat die je in de stof kunt schuiven. Je kunt deze lat op maat zagen en later in de stof steken.

7. Stof op de buis vastmaken

Zorg ervoor dat de stof recht op de buis wordt geplakt anders rolt het rolgordijn scheef op en bestaat er een grote kans op rafelen. Vaak krijg je bij een standaard rolgordijn tape meegeleverd om de doek op de buis te plakken, maar anders kun je ducktape gebruiken, dit is erg stevig.

8.Rolgordijn afmaken

Steek de onderlat in de stof en plaats het kettingmechanisme in de buis. Plaats ook het andere onderdeel aan de andere kant in de buis. Je kunt het rolgordijn nu ophangen.

9.Rolgordijn op maat monteren

Plaats de steunen op de muur, het kozijn of het plafond. Klik het rolgordijn tussen de steunen.

Hieronder ziet u een filmpje van hoe u een rolgordijn op maat maakt:

Wat zijn de nadelen van een rolgordijn zelf op maat maken?

Het is niet moeilijk om rolgordijnen zelf op maat te maken, maar het is wel een precisie werkje. Je moet er wel echt de tijd voor maken omdat er een aantal nadelen verbonden zijn aan het zelf op maat maken van een rolgordijn.

–          Als je zelf een rolgordijn op maat maakt, heb je geen garantie meer op dat rolgordijn. Als er een probleem ontstaat, ook al heeft dat niets met het inkorten te maken,  dan vervalt je garantie.

–          Je hebt geen extra onderdelen dus je moet erg voorzichtig te werk gaan. Een foutje is snel gemaakt. Ook met het inkorten van de breedte kun je beter eerst wat minder stof eraf halen dan nodig is, mocht je er namelijk teveel vanaf halen dan kun je het niet meer terugdraaien.

–          Je moet erg precies te werk gaan om een rolgordijn op maat te maken. Zeker met het snijden of knippen van het doek, een rechte lijn oogt mooier en zal niet snel gaan rafelen.

–          De afwerking is minder mooi bij zelf op maat gemaakte rolgordijnen als je het vergelijkt met op maat gemaakte rolgordijnen, het doek wordt hier bijvoorbeeld op maat gesneden met een laser en is dus superstrak.

–          Het kost wel wat tijd om rolgordijnen zelf op maat te maken. Je moet de tijd nemen om door te lezen hoe je aan de slag moet gaan en je moet niet overhaast te werk gaan. Dan maak je sneller fouten. Zorg ook voor een schone ondergrond als je het doek op maat maakt, anders heb je gelijk vlekken op het doek.

–              Bij een standaard rolgordijn dat je zelf op maat maakt heb je geen extra opties zoals een bepaalde ketting of cassette en vaak de goedkope onderdelen, het heeft dus geen luxe uitstraling.

–          Als je rolgordijnen koopt die je zelf op maat gaat maken, moet je deze zelf ophalen of betalen voor thuisbezorgen.

 In 1 minuut rolgordijn op maat laten maken

Heeft u geen zin om de rolgordijnen op maat te maken of vindt u het teveel moeite. Geen probleem, u kunt bij ons rolgordijnen op maat laten maken en dat kost helemaal niet veel tijd en geld.

  1. Meet de maten op van het rolgordijn, gebruik hiervoor de handige inmeethandleiding.
  2. Bestel in 1 minuut uw rolgordijnen op maat via de website.
  3. Monteer de rolgordijnen op maat gemakkelijk en snel in 5 minuten.

In 1 minuut bestel je al rolgordijnen op maat, je kunt gewoon achter de PC of via uw telefoon rolgordijnen op maat bestellen. Je hebt al een rolgordijn op maat vanaf €29 dus het hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Wij maken rolgordijnen tot 4 meter breed of maat en dan wordt het op de millimeter nauwkeurig met een laser op maat gesneden. Geen gedoe dus met zagen en knippen en je hebt een mooie, strakke afwerking. Daarnaast heb je wel twee jaar garantie op de rolgordijnen, welke in Nederland worden geproduceerd. Rolgordijnen op maat laten maken is makkelijk, snel, gaat lang mee en ziet er mooi uit. Wij leveren in de meeste gevallen de rolgordijnen gratis bij je thuis binnen 5 a 10 werkdagen.

Benieuwd wat een rolgordijn op maat kost? Klik op onderstaande knop om de prijs te berekenen:
prijs-berekenen

Inmeten rolgordijnen op maat

Voordat je een rolgordijn op maat gaat bestellen, is het belangrijk om het rolgordijn goed in te meten. Het rolgordijn wordt op de millimeter nauwkeurig op maat gemaakt dus het je moet zeker weten dat je de juiste maten doorgeeft. Voor het opmeten van de rolgordijnen kun je een handige inmeethandleiding gebruiken. Je moet eerst bedenken of je de rolgordijnen op de dag of in de dag gaat monteren.

Op de dag montage houdt in dat je de rolgordijnen over het kozijn monteert en dat de rolgordijn het gehele kozijn afsluit.

In de dag montage houdt in dat je de rolgordijnen tussen twee muren of kozijnen hangt.

In onderstaand filmpje wordt het verschil duidelijk uitgelegd:

inmeten-rolgordijnen-op-maat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe meet ik de hoogte?

 

 

 

 

 

Rolgordijnen op de dag meten
  1. Bepaal de gewenste overlap. Om het kozijn goed af te sluiten is het aan te raden om rolgordijnen breder dan het kozijn te bestellen. Wij raden aan om per zijkant 50 – 100 mm overlap te nemen.
  2. Meet de breedte op 3 plekken en neem de kleinst gemeten breedte en tel daar de overlap bij op.

Let op: de bestelbreedte is de breedte van het systeem, het rolgordijndoek is smaller!

  1. Meet de hoogte op 3 plekken op en neem de kleinst gemeten hoogte
  2. Als de rolgordijnen direct boven een vensterbank of grond komt te hangen, trek dan 10 mm van de hoogte af zodat de rolgordijnen de ruimte hebben om te kantelen.
  3. Let goed op: wij werken exact met de door u opgegeven maten in millimeters.

In onderstaand filmpje wordt nogmaals uitgelegd hoe je rolgordijnen op de dag monteert:

  • Meet de breedte op 3 plekken en neem de kleinst gemeten breedte en trek daar 5 mm vanaf, zo weet je zeker dat de rolgordijnen tussen de muren of het kozijn past.

Let op: de bestelbreedte is de breedte van het systeem, het rolgordijndoek is smaller!

  1. Meet de hoogte op 3 plekken op en neem de kleinst gemeten hoogte
  2. Als het rolgordijn direct boven een vensterbank of grond komt te hangen, trek dan 10 mm van de hoogte af zodat het rolgordijn de ruimte hebben om te kantelen.
  3. Let goed op: wij werken exact met de door u opgegeven maten in millimeters.

In onderstaand filmpje wordt nogmaals uitgelegd hoe je rolgordijnen in de dag monteert:

Kant en klare rolgordijnen kun je zelf op maat maken maar je kunt er niet alle gewenste afmetingen mee krijgen. Als je hele grote ramen hebt dan ben je beperkt in je raamdecoratiekeuze. Rolgordijnen op maat kunnen wel tot 4 meter breed geleverd worden, breder dan dat is bijna onmogelijk, omdat er een grote kans bestaat dat de buis gaat buigen. Ook kunnen rolgordijnen tot 4 meter hoog worden gemaakt, bij zulke grote afmetingen krijg je het speciale XL-systeem

Het XL systeem heeft een dikkere rolbuis, grotere steunen en een metalen ketting.

rolgordijnen

Minimale afmetingen rolgordijnen

Ook kan het voorkomen dat je juist een heel klein of smal rolgordijn nodig hebt, dan kan een rolgordijn op maat ook geschikt zijn. Je kunt een rolgordijn al vanaf 300 mm breed op maat laten maken en qua hoogte kun je al kiezen voor 100 mm hoog.

Aanvullende voorwaarden uitzonderlijke afmetingen

Het komt niet vaak voor dat mensen een heel klein of groot raam heeft, dit is best uitzonderlijk. Gelukkig kunnen wij wel rolgordijnen op maat produceren voor deze bijzondere ramen, maar in

  • Cupvorming kan bij bepaalde afmetingen ontstaan, dit houdt in dat er een kans is dat het doek “bol” gaat staan. Hierop kan geen garantie worden gegeven, dit is inherent aan het product.
  • Het kan ook zijn dat er bepaalde problemen kunnen ontstaan door de grootte van het rolgordijn, bijvoorbeeld licht doorbuigen. Problemen die ontstaan door de grootte van het rolgordijn vallen niet onder de normale garantie.
Opties rolgordijnen op maat

Naast dat je meer keuze hebt in afmetingen, heb je meer keuze in opties bij rolgordijnen op maat. Je kunt het rolgordijn zo maken dat het helemaal naar wens is. De extra opties zorgen ervoor dat je rolgordijn een luxere uitstraling krijgt.

  1. Stofkeuze rolgordijn op maat

Als eerste bepaal je de stof uit, je hebt hierin meer keuze dan bij kant en klare rolgordijnen.

  • Verduisterende stof: als je kiest voor een verduisterende stof bij een rolgordijn, dan is deze black-out. Er komt dus geen licht door de stof, een verduisterende stof is dus ideaal voor een slaapkamer.
  • Semi-transparante stof of lichtdoorlatende stof: als je hier voor kiest dan komt er voldoende licht de ruimte binnen, maar kun je niet door de stof heen kijken. De stof is dus niet zo transparant dat je naar buiten kunt kijken, maar gelukkig ook niet andersom. Deze stof is dus ideaal als je behoefte hebt aan licht in een ruimte, maar je privacy wilt behouden.
  • Transparante stof: een transparante stof is een doorzichtige stof waar je doorheen kunt kijken. Het is de perfecte stof voor als je de scherpte uit de zon wilt halen, maar alsnog zoveel mogelijk licht in de ruimte wilt.rolgordijnen
  1. Kleur rolgordijn op maat

Ook heb je veel meer keuze in de kleur dan bij standaard rolgordijnen. Je hebt bij ons keuze uit 280 kleuren, er zit sowieso dus een geschikte kleur voor je tussen. Om te kijken of de stof en kleur die je wilt, iets voor je is, kun je gratis stalen aanvragen.

rolgordijn op maat

 

 

 

 

 

  1. Uitvoering rolgordijn op maat

Nadat je de kleur en stof hebt uitgekozen, kies je voor de uitvoering:

  • Standaard rolgordijn: een standaard rolgordijn lijkt op een kant en klaar rolgordijn. Het rolgordijn heeft een zichtbare rol en heeft aan de zijkant zijsteunen. Je kunt kiezen uit standaard zijsteunen of een montageprofiel, dan zit er een profiel tussen de zijsteunen en kun je verdeeld over het profiel het rolgordijn monteren.
  • Rolgordijn met cassette: een rolgordijn met cassette heeft een soort aluminium bak (vierkant of rond) om de rol heen en dat geeft natuurlijk een luxe uitstraling.
  • Smartfit rolgordijn: een smartfitrolgordijn is een rolgordijn met een aluminium frame eromheen, het lijkt op een soort hoor.smartfit

Elektrisch rolgordijn: een elektrisch rolgordijn kan er standaard uitzien of met een cassette worden geleverd, maar is dan elektrisch bedienbaar met een afstandsbediening.

  1. Kies de systeemkleur

Ongeacht of je een cassette, smartfit of standaard systeem kiest, moet je een kleur kiezen voor het systeem. Bij een kant en klaar rolgordijn is het altijd wit, maar bij een rolgordijn op maat heb je keuze uit de volgende kleuren:

  • Wit
  • Zwart
  • Technisch zilver
  1. Bediening rolgordijn op maat

Je kunt bij een rolgordijn op maat dus kiezen uit elektrische bediening of een metalen-kettingstandaard ketting bediening, maar ook daarin moet je een keuze maken tussen links en rechts en in het materiaal:

  • Metalen ketting in het zilver
  • Kunststof ketting in dezelfde kleur als het systeem

 

  1. Zijgeleiding rolgordijn op maat

Zijgeleiding zorgt ervoor dat de zijkant van het rolgordijn wordt geleidt. Je kunt keuze uit de volgende twee zijgeleidingen, maar je kunt hier ook niet voor kiezen:

  • Staaldraad: dit is een stalen draad dat aan het systeem van het rolgordijn en de onderlat vastzit en het stalen draad monteer je op de vensterbank of muur. Je rolgordijn komt dus altijd strak te staan en dit is handig als het rolgordijn vaak op de tocht hangt of op een deur is bevestigd die vaak open en dicht gaat.
  • U-profiel: dit is een aluminium u-vormig profiel dat om de stof heen zit. Het profiel zorgt ervoor dat er zo min mogelijk licht via de zijkanten de ruimte in komt. Je kunt het u-profiel bevestigen met een plakstrip of schroeven.

Staaldraad en U-profiel

  1. Onderlat rolgordijn op maat

Bij een kant en klaar rolgordijn is er een lus in de stof gemaakt waar een houten latje in zit, dat is bij een rolgordijn op maat wel anders.

  • Een standaard onderlat is van alumiunium gemaakt en wordt in dezelfde kleur als het systeem gemaakt, deze onderlat is zwaarder dan zo`n houten latje en daarom hangt een rolgordijn op maat altijd strakker.
  • Een beklede onderlat is ook van aluminium gemaakt en dan bekleed met dezelfde stof als het doek.

Let op: een beklede onderlat is mogelijk bij rolgordijnen tot 2500 mm breed.

 

beklede

Levertijd rolgordijnen op maat

Rolgordijnen op maat worden in onze Nederlandse fabriek op maat gemaakt. De levertijd bedraagt gemiddeld vijf tot tien werkdagen en de bestelling wordt in de meeste gevallen gratis bij je thuisbezorgd.  Twee dagen van tevoren krijg je te horen wanneer de chauffeur langs komt om je rolgordijn te leveren en daarnaast belt hij op de dag zelf een half uur van tevoren. De rolgordijnen worden met een speciale vrachtwagen vervoerd zodgratis-bezorgenat er tijdens de transport geen beschadigen ontstaan. Daarnaast worden onze rolgordijnen goed verpakt met speciale folie om eventuele beschadigingen te voorkomen.

Rolgordijn past niet

Mocht het rolgordijn wat je besteld hebt, toch de verkeerde maat hebben, omdat je een inmeetfoutje hebt gemaakt? Geen probleem, wij bieden een gratis meetverzekering aan. Je kunt voor 1 rolgordijn in aanmerking komen voor een nieuw rolgordijn op maat, je dient dan alleen retourkosten te betalen.

Volg onderstaande stappen om in aanmerking te komen voor de gratis meetverzekering:

  1. Maak duidelijke foto’s van het rolgordijn, waarbij 1 overzichtsfoto en 1 close up foto, zodat de maat leesbaar is.
  2. Stuur de foto’s met je ordernummer door en geef aan wat de nieuwe maten moeten zijn en wat er nu is geleverd.

Wij nemen vervolgens binnen 2 werkdagen contact met u op.

meetverzekering