Oplossing voor grote ramen: XL Rolgordijnen op maat

Rolgordijnen zijn de meest verkochte raamdecoratie. De reden dat rolgordijnen zo populair zijn is vanwege het gemak in bedienen en monteren, de ruime keuze uit stof en kleur en de prijs. Rolgordijnen zijn in vergelijking met andere vormen van raamdecoratie goedkoop. Als je rolgordijnen op maat bestelt dan zijn de rolgordijnen wel wat duurder dan kant en klare rolgordijnen, maar de afwerking is mooier, de kwaliteit beter, je hebt langer garantie en het is geschikt voor grote ramen.

Rolgordijnen Expert

 

 

 

 

 

Groot rolgordijn op maat kopenmetalen-ketting

Heb je hoge of brede ramen, geen probleem. Bij RolgordijnenExpert.NL kun je rolgordijnen tot 4 meter breed en hoog bestellen. Helaas kan het doek niet uit 1 stof bestaan als zowel de breedte als hoogte meer dan 1800 mm is. Je hoeft niet bang te zijn dat rolgordijn gaat doorzakken, omdat je een XL systeem krijgt. Bij een breedte van 2800 mm of meer en een hoogte van 3000 mm of meer, krijg je een XL systeem.

Het XL systeem wordt standaard voorzien van een dikkere buis, een metalen ketting en grotere steunen.

Wat kost een rolgordijn van 4 meter breed en hoog?

De kosten van een rolgordijn van 4 meter breed en hoog kost €224,20. Je hebt dan een semi-transparante stof en een standaard uitvoering.  RolgordijnenExpert.NL heeft een ruime keuze aan stoffen, kleuren en uitvoeringen rolgordijnen. Je hebt zelf veel invloed op de prijs van het rolgordijn. Zo zijn lichtdoorlatende rolgordijnen vaak het goedkoopst en als je kiest voor de standaard opties dan heb je niet te maken met een meerprijs. Een standaard rolgordijn is voorzien van zijsteunen met montagemateriaal, een ketting en een onderlat.

Wat kost een rolgordijn met uw gewenste maten? Bereken hieronder de prijs:prijs-berekenen

Welke opties zijn mogelijk bij een groot rolgordijn

 1. Standaardopties

Standaardopties zijn natuurlijk goedkoper, maar soms zit er ook echt een meerwaarde aan een andere optie. U kunt kiezen uit een standaard systeem waarbij de rol zichtbaar is of een rolgordijn met luxe cassette. Er zit dan een cassette om de rol heen en die geeft een mooie uitstraling, u kunt dan kiezen uit een ronde of vierkante cassette.

Systemen

 

 

 

 

2. Bedieningsopties bij grote rolgordijnenbedienings

Verder kunt u kiezen uit de bedieningsopties: ketting of elektrische bediening. Bij een groot rolgordijn krijgt u standaard een metalen ketting, maar u kunt ook kiezen voor een afstandsbediening waarmee u het rolgordijn gaat bedienen. Ideaal toch, als uw rolgordijn op een plek hangt waar u niet makkelijk bij kunt. Een lang rolgordijn hangt namelijk ook op een bepaalde hoogte en een lange ketting is niet altijd handig. Met een elektrisch rolgordijn kunt u ook meerdere rolgordijnen tegelijkertijd bedienen.

3.Zijgeleiding bij grote rolgordijnen

Verder heeft u de optie om zijgeleiding erbij te bestellen, u kunt hierbij kiezen uit u-profielen of staaldraad. Als u zoveel mogelijk lichtinval wilt beperken dan kunt u het beste kiezen voor een verduisterend rolgordijn met cassette en u-profielen. Dan zitten er aluminium profielen aan de zijkant die het licht zoveel mogelijk tegenhouden. Een staaldraad is ideaal voor een rolgordijn dat op de tocht hangt, het draad zorgt ervoor dat het rolgordijn op z’n plek blijft.

zijgeleiding

Welke opties zijn niet mogelijk bij een groot rolgordijn?

Een rolgordijn met een grote breedte of een grote hoogte heeft wel een aantal beperkingen.

 • Zo kun je een rolgordijn niet contrarollend laten maken, dit houdt in dat de rol van het rolgordijn is omgedraaid. Normaals gesproken rolt het doek af richting de raamkant, maar bij een contrarollend systeem rolt het doek af richting de kamerkant.

Contrarollend betekent dat de rol is omgedraaid en het doek richting de kamerkant afrolt.

contrarollend

 

 • Een beklede onderlat is ook niet mogelijk bij een breed rolgordijn. Bij een breedte van 2500 mm of meer kan de onderlat niet bekleed worden, dit heeft te maken met de machines die hiervoor gebruikt worden en dat er een grote kans bestaat op bobbels in het doek. Je krijgt dan een onbeklede onderlat.

Een beklede onderlat is een lat aan de onderkant van het rolgordijndbeklede-latoek en deze lat is voorzien van dezelfde stof als het rolgordijndoek.

Een onbekledaluminium onderlate onderlat is een aluminium onderlat die aan de onderkant van het rolgordijndoek zit, de kleur van de onderlat is hetzelfde als de systeemkleur: zwart, wit of technisch zilver.

Nadelen groot rolgordijn

Naast dat er wat opties niet mogelijk zijn, zijn er nog wat nadelen aan een groot rolgordijn.

 • Een groot rolgordijn is natuurlijk niet het goedkoopste rolgordijn, dit heeft te maken dat er meer materiaal (stof en onderdelen) nodig is.
 • Bij een breedte van 1900 mm of meer en een hoogte van 1740 mm en hoger krijgt u een lasnaad, dit kunt u zien als twee rolgordijndoeken die aan elkaar zijn gemaakt.
 • Er is sprake van aanvullende voorwaarden, u heeft niet op alle problemen garantie
 • Een groot rolgordijn heeft meer kans op problemen zoals doorzakken, cupvorming of golven in het doek
 • Niet alle stoffen mogelijk bij grote afmetingen, zoals duorolgordijnstof. 

Groot rolgordijn met lasnaad

Onze rolgordijnstoffen zitten op een rol van ongeveer 1800 mm breed dus als zowel de breedte als hoogte meer dan dat is moet het rolgordijn uit 2 delen stof bestaan, deze stoffen worden dan aan elkaar bevestigd. Bij een breedte van 1900 mm of meer en een hoogte van 1740 mm en hoger krijgt u een horizontale lasnaad. Het is dus niet zo dat u een lasnaad krijgt als alleen de hoogte hoger is of alleen de breedte breder is, het is een en/en situatie. De lasnaad (altijd horizontaal) wordt altijd zo hoog mogelijk geplaatst rond een hoogte van 1800 mm zodat deze zo min mogelijk opvalt.

De lasnaad valt bij een verduisterende stof niet echt op, maar bij een semi-transparante stof kunt u een donkere lijn in de stof zien, omdat de 2 delen stof over elkaar heen worden geplaatst en het licht deze  lijn van 8-10 mm zichtbaar maakt.

Groot rolgordijn met aanvullende voorwaarden

Voor een groot rolgordijn gelden er aanvullende voorwaarden:

 • U heeft sowieso 2 jaar garantie op uw product, maar omdat er bepaalde problemen of kenmerken kunnen optreden bij grote maten heeft u daar geen garantie op.
 • Sommige problemen zijn inherent aan deze afmetingen dus kunnen dan ook niet hersteld worden.

Een voorbeeld van zo`n probleem is cupvorming, het doek gaat dan krullen of bol staan, omdat de hoogte 2,5 keer de breedte is. Er is hier geen oplossing voor dus daarom heeft u op zo`n probleem geen garantie.

grote rolgordijnen

Problemen bij grote rolgordijnen

 • Ander problemen die zich voor kunnen doen bij een groot rolgordijn zijn doorhangen, het rolgordijn kan bijvoorbeeld erg zwaar worden als het gaat om een grote breedte en hoogte. Met een XL-systeem krijgt u natuurlijk wel een dikkere en stevigere buis, maar wij kunnen niet met 100 % garanderen dat het rolgordijn niet gaat doorhangen.
 • Wat ook kan voorkomen is dat de stof gaat golven, het doek hangt dan niet helemaal strak. Helaas is het zo dat hier geen oplossing voor is, soms kan een lasnaad het probleem wat verminderen, maar als u al een lasnaad heeft dan heeft dit verder geen zin. U krijgt dan ook geen garantie op dit probleem.

Waar heeft u wel garantie op grote rolgordijnen?

Onze rolgordijnen worden gemaakt bij een Nederlandse fabriek en worden gemaakt met de hoogste kwaliteit onderdelen. U hoeft zich dus niet druk te maken over de kwaliteit van de rolgordijnen. Mocht er toch een probleem ontstaan die niet te maken heeft met de afmetingen, dan heeft u gewoon garantie. Mocht er een onderdeel kapot gaan dan dient u dit bij ons aan te geven en dan zullen wij het onderdeel zo spoedig mogelijk nasturen. Ook als het rolgordijn niet meer naar behoren werkt dan kunt u dit bij ons aangeven met een filmpje of foto en dan zullen wij uw klacht oplossen. 

Duorolgordijn niet mogelijk voor grote ramen

Helaas is het zo dat niet alle stoffen mogelijk zijn bij grote ramen. Een duorolgordijn is bijvoorbeeld niet geschikt voor grote ramen, de maximale afmetingen die mogelijk zijn, zijn 2600 mm breed en 3000 mm hoog. Ook de budgetrolgordijnstoffen zijn niet mogelijk voor bepaalde breedtes, de hoogte kan niet hoger dan 1850 mm en de breedte niet breder dan 2300 mm.

duorolgordijn-niet-mogelijk-voor-grote-ramen

Rolgordijn voor een groot raam inmeten

Een rolgordijn voor een groot raam inmeten is vrij eenvoudig. U bepaalt eerst of u het rolgordijn tussen twee muren of kozijnen gaat hangen (in de dag montage) of over het kozijn heen (op de dag montage). De inmeetinstructie verschilt namelijk per manier van montage. U heeft voor het inmeten een meetlat of meetlint nodig en pen en papier om de maten op te schrijven.

Montage in de dag

Als u in de dag gaat monteren dan meet u de maat op tussen de muren en kozijnen op 3 plekken. Het kan namelijk zo zijn uw muren of kozijnen niet waterpas zijn en dat uw rolgordijn dan ergens tegenaan gaat lopen. Als u de maat heeft opmeten dan trekt u 5 mm van de gemeten breedte af, met deze speling weet u zeker dat het maatproduct past. Bij de hoogte meet u de bovenkant van het kozijn of het plafond op tot de onderkant, dit is de maat die u opgeeft. U hoeft geen speling of extra marge te nemen, wij zorgen dat het doek altijd langer is, zodat de buis van het rolgordijn altijd bedekt blijft.

LET OP: de maat bij de breedte die u opgeeft is de maat van het systeem, het doek is ALTIJD smaller. Bij een groot rolgordijn is het doek 50 mm smaller dan het systeem.

montage in de dagMontage in de dag

Als u op de dag gaat monteren dan geeft u eigenlijk de breedte op van hoe breed u wilt dat het rolgordijn wordt, u kunt zelf de gewenste overlap bepalen. U kunt bijvoorbeeld de maat van het raam meten en dan aan beide kanten 100 mm speling nemen, u kunt die zelf bepalen. Wij raden wel altijd aan om een overlap te nemen, omdat het rolgordijndoek dus smaller is dan de maat die u opgeeft. Bij de hoogte geeft u de hoogte op die het rolgordijn inclusief systeem moet worden, dus deze moet er soms bij op tellen.

montage op de dagGroot rolgordijn monteren

Een groot rolgordijn monteren is niet per se anders dan een normaal rolgordijn, wel is het zo dat het handig is om met z’n tweeën te monteren. Een groot rolgordijn heeft vaak een grote breedte en deze is wat onhandig om alleen vast te houden. Rolgordijnen met een grote breedte of hoogte zijn daarnaast wat zwaarder dan normale rolgordijnen. Lees hieronder hoe u een XL rolgordijn monteert:

 1. Monteer de metalen onderdelen van de zijsteunen op de muur of het plafond.

monteer de metalen onderdelen van de zijsteunen

 

 

 

 

 

 

2. Plaats de bedieningszijde op de zijsteun. Let er op dat de uitsparing op het uitsteeksel komt.

bedieningszijde op de zijsteun

 

 

 

 

3. Plaats het halve maan vormige onderdeel op de andere zijsteun, dit onderdeel is draaibaar. Draai het vast, rond het uitsteeksel van de zijsteun.

4. Plaats de kunststof kappen over de metalen steunen.plaats de kunststof-kappen over de metalen steunen

 

 

 

 

Hoe lang duurt het voordat grote rolgordijnen worden geleverd?

Grote rolgordijnen liggen niet op voorraad zoals in de winkel, deze worden echt op maat gemaakt. Het duurt dus gemiddeld vijf tot tien werkdagen voordat een bestelling bij u wordt geleverd. De eerste stap is dat u een bestelling plaatst en als deze betaald is, wordt uw order in productie genomen. Als alles op voorraad is dan wordt uw rolgordijn geproduceerd en ingepakt met het juiste montagemateriaal en dan wordt het ingepland voor levering. U krijgt twee dagen van tevoren te horen wanneer wij langskomen om te leveren en op de dag zelf belt onze chauffeur u een half uur van tevoren.

Wat is de levertijd van grote rolgordijnen?Als u grote rolgordijnen besteld worden ze bijna altijd bij u thuis geleverd. Bij RolgordijnenExpert leveren wij gratis rolgordijnen bij u thuis. Onze rolgordijnen worden met een speciale vrachtwagen vervoerd zodat zij tijdens het transport niet beschadigen. Daarnaast worden onze rolgordijnen goed verpakt met speciale folie om eventuele beschadigingen te voorkomen.

Rolgordijn past niet

Mocht u uw bestelde rolgordijn ontvangen en het past niet, geen zorgen. Wij hebben een gratis meetverzekering. Er gelden wel een aantal voorwaarden voor de meetverzekering. Zo geldt de meetverzekering voor 1 rolgordijn en moet u wel retourkosten betalen voor het ophalen en omruilen.

Om de meetverzekering in gang te zetten, moet u de onderstaande stappen volgen:

 1. Maak duidelijke foto’s van het rolgordijn. Stuur twee foto`s op, één overzichtsfoto met een meetlat ernaast en één close up foto zodat wij de maat kunnen aflezen.
 2. Mail de foto’s en geef door wat de maten nu zijn en wat de maten moeten worden onder vermelding van ‘Meetverzekering’ en uw ordernummer (bijvoorbeeld ROX1234) en uw contactgegevens.

Wij nemen vervolgens binnen 2 werkdagen contact met u op.meetverzekeringAndere raamdecoratie geschikt voor grote ramen

Heeft u grote ramen, maar twijfelt u of rolgordijnen voor uw situatie de oplossing zijn? Niet getreurd, er zijn meerdere vormen van raamdecoratiegeschikt voor brede of lange ramen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor vouwgordijnen, jaloezieën of lamellen.

geschikte-raamdecoratie

vouwgordijnen voor grote ramen

Verschil rolgordijnen en vouwgordijnen

Vouwgordijnen lijken op rolgordijnen, ze worden op dezelfde manier bediend en werken in principe hetzelfde. U trekt aan een ketting om het gordijn op te halen of te laten zakken, het doek kan alleen van boven naar beneden bedient worden. Een rolgordijndoek rolt naar beneden en kunt u op iedere gewenste hoogte vastzetten, een vouwgordijn beweegt per ‘vouw’ en kunt u dus niet op iedere gewenste hoogte vastzetten. Ook de stoffen van vouwgordijnen en rolgordijnen verschillen, rolgordijnen zijn vaak gemaakt van een wat gladder doek en vouwgordijnen meer van een stoffen doek.

Vouwgordijnen voor brede ramen

Vouwgordijnen zijn geschikt voor ramen tot 4 meter breed en tot 2,6 meter hoog. Vouwgordijnen zijn dus ideaal voor brede ramen of deuren, maar kunnen maar tot 2,6 meter hoogte gaan. Gelukkig zijn de meeste ramen niet langer dan 2,6 meter. Bij vouwgordijnen met een grote breedte bestaat het gordijn wel uit één stof, anders dan grote rolgordijnen                                                                                die een lasnaad krijgen.

Verschil rolgordijnen en lamellen

Rolgordijnen en lamellen zijn twee totaal verschillende producten. Waarbij een rolgordijn een doek bedienbaar is van boven naar beneden, bestaan lamellen uit een rails met lamellen die bedienbaar zijn van links naar rechts of andersom of van buiten naar het midden of andersom. Wel kunnen beide producten bediend worden met een ketting, maar heeft lamellenrails nog een extra koord om de lamellen te kantelen. Lamellen zijn daarnaast gemaakt van PVC en daarom gemakkelijk schoon te maken.

Lamellen mogelijk tot 6 meter breed

Lamellenrails kunnen tot 6 meter breed gemaakt worden. Raampartijen of schuifdeuren van deze breedte kunnen dus gewoon voorzien worden van een lamellenrails. De hoogte van de lamellen kan maximaal 3 meter worden, dit is inclusief de lamellenrails. Het voordeel van lamellen is dat u gemakkelijk kunt spelen met de lichtinval, u kunt de lamellen zo draaien dat er toch licht binnenkomt, maar wel het meeste zonlicht tegen houden.

Verschil rolgordijnen en jaloezieën 

Jaloezieën zijn eigenlijk horizontale lamellen en daarmee verschilt het natuurlijk aJaloezieen voor grote ramenl met rolgordijnen. Ook jaloezieën hebben een extra koord om de lamellen te kantelen, maar werken daarentegen qua bedienen net als rolgordijnen. U kunt de jaloezieën van boven naar beneden bedienen en stop zetten op iedere gewenste hoogte.

Jaloezieën voor grote ramen

Jaloezieën zijn erg geschikt voor grote ramen, ze kunnen namelijk tot 4 meter breed en hoog worden geleverd. Wel is het zo dat niet alle uitvoeringen mogelijk zijn met deze afmetingen. Houten jaloezieën kunnen tot maximaal 2,6 meter worden geproduceerd. Ook kunnen niet alle lamelbreedtes van aluminium jaloezieën tot 4 meter breed of hoog worden geproduceerd (35 mm, 50 mm en 70 mm wel

Verschil gordijnen en rolgordijnen

Iedereen kent ‘gewone’ gordijnen wel, dit zijn eigenlijk een soort lappen stof die hangen aan een roede of rails. Gordijnen bedien je door aan de stof te trekken, bij grote ramen hangen er vaak meerdere gordijnen, deze kun je dan van buiten naar het midden trekken om het raam af te sluiten. Anders dan bij een rolgordijn moet je jezelf verplaatsen om ook het gordijn te bedienen, bij een rolgordijn kunt u op dezelfde plek blijven staan.

Gordijnen voor grote ramen

Gordijnen zijn dan misschien minder praktisch, maar ook geschikt voor grote ramen. Gordijnen kunnen over een grote breedte worden gehangen, het is dan wel zo dat de gordijnen dan niet uit één stofdeelbestaan, maar meerdere delen. Deze delen kunnen wel gewoon aan elkaar gemaakt worden. Wat betreft de hoogte zit er ook geen limiet aan maar wel zijn hele hoge gordijnen moeilijk bedienbaar.