Hoe creëer ik meer licht in huis?

Donkere kamers ogen klein en voelen ongezellig aan. Een donkere kamer kan zelfs een deprimerend gevoel geven. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om je donkere kamer, lichter te maken. Welke methode geschikt is voor jou, ligt aan het type kamer dat je graag lichter wilt maken. Wij nemen een aantal opties door die voor jou zouden kunnen werken.

Zorg voor een lichte basis

Als je een donkere kamer in huis hebt is de kans groot dat dit komt, doordat de muren van deze kamer donker zijn. Donkere kleuren absorberen namelijk licht. Het licht wordt niet weerkaatst, waardoor wij het niet zien. Lichte kleuren weerkaatsen het licht wel, waardoor wij het licht dan beter kunnen zien. Wil je dus meer licht creëren in een donkere kamer, kies dan voor een witte basis op de muren en op het plafond. Deze grote oppervlakken zullen veel licht reflecteren, waardoor de hele kamer een stuk lichter wordt.

Een lichtstraat

Een andere manier om meer licht te krijgen, is door het laten plaatsen van een lichtstraat. Een lichtstraat is een lang framewerk met meerdere ramen op een rij. De raamsegmenten zijn gekoppeld en worden in een hoek van 15 graden op het dak gemonteerd. Deze glazen dakconstructie zie je vooral veel voorkomen op platte daken. Lichtstraten zijn volledig van kunststof. Hierdoor is een lichtstraat erg onderhoudsvriendelijk en isoleert deze goed. Een lichtstraat zorgt dat er op een natuurlijke manier veel meer licht in de kamer valt.

Glazen deuren

In plaats van massieve deuren kun je kiezen voor glazen deuren. Deze fungeren immers als een soort raam en laten dus extra licht door. Je kunt er ook voor kiezen om een paar deuren in het huis weg te halen, zodat der ook licht van de ene kamer naar de andere kan komen. Op deze manier zijn er wel minder plekken in huis waar je even kunt zitten voor je privacy.

Investeren in meer ramen

Als je een huis met kleine of relatief weinig ramen hebt, dan kan dit een oorzaak zijn voor het gebrek aan licht. Je kunt dan overwegen om enkele muren open te breken en deze te voorzien van een aantal extra ramen. Het is wel een behoorlijke investering die veel tijd in beslag neemt, maar je kamer zal hierdoor wel een stuk lichter worden. Heb je te maken met een donkere zolder? Dan kun je ook dakramen of een dakkapel overwegen.

Kies voor lichte meubels

Kies voor meubels in lichte kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een witte bank, een eikenhouten tafel met lichte stoelen. Lichte meubels weerkaatsen meer licht, net als de lichte muren. Zo wordt de kamer dus ook weer een stuk lichter.

Plaats spiegels

Een andere eenvoudige manier om meer licht in huis te krijgen is het plaatsen van spiegels. Je moet de spiegel wel op een strategische plek ophangen. Zorg dat de spiegel recht tegenover een raam staat of hangt. Zo wordt het daglicht extra goed gereflecteerd via de spiegel, wat zorgt voor een lichtere kamer.