Hoe kies je de beste gordijnen voor een gezellige woonkamer met optimale lichtbeheersing en privacy?

Een woonkamer is vaak het hart van ons huis – de plek waar we ontspannen, tijd doorbrengen met familie en vrienden, en tot rust komen na een lange dag. Het is essentieel dat deze ruimte comfortabel en gastvrij aanvoelt, en een cruciaal aspect hiervan is de keuze van gordijnen. Gordijnen bieden niet alleen lichtbeheersing en privacy, maar ze kunnen ook een decoratieve en sfeervolle touch aan je woonkamer toevoegen. In deze blog bespreken we enkele belangrijke overwegingen en tips voor het selecteren van de beste gordijnen voor een gezellige woonkamer.

Materiaalkeuze; welke stof is het beste voor de woonkamer?

Het materiaal van je gordijnen is een van de belangrijkste overwegingen bij het creëren van de gewenste sfeer in je woonkamer. De keuze van het materiaal kan de lichtbeheersing en privacy beïnvloeden, evenals de esthetiek van de ruimte.

 • Lichte en luchtige stoffen zoals linnen of katoen laten diffuus licht binnenkomen en zorgen voor een ontspannen sfeer. Deze materialen bieden echter beperkte privacy, vooral ’s nachts wanneer de binnenverlichting aan is.
 • Dikkere stoffen zoals fluweel, zijde of dicht geweven stofsoorten bieden uitstekende privacy en helpen bij geluidsisolatie. Ze zijn ideaal als je volledige duisternis en privacy wilt.
 • Semi-transparante stoffen zoals voile of organza bieden een compromis tussen lichtinval en privacy.

Welke kleuren gordijnen passen het beste in een woonruimte?

De kleur en het patroon van je gordijnen spelen een cruciale rol bij het creëren van een gezellige sfeer. Hier zijn enkele tips:

 • Donkere kleuren absorberen meer licht en zijn geschikt voor ruimtes waar je volledige duisternis wilt, zoals een home cinema.
 • Lichte kleuren weerkaatsen licht en zorgen voor een heldere, uitnodigende uitstraling. Neutrale tinten zoals wit, crème en lichtgrijs zijn populaire keuzes.

Gordijnen met of zonder voering?

De voering van je gordijnen kan een aanzienlijke invloed hebben op de lichtbeheersing en privacy. Er zijn verschillende opties beschikbaar:

 • Verduisterende voering: Ideaal voor slaapkamers en woonkamers waar je volledige duisternis wilt bereiken. Deze voeringen blokkeren niet alleen het licht, maar bieden ook extra isolatie.
 • Thermische voering: Helpt bij het reguleren van de temperatuur in de kamer door warmte binnen te houden tijdens de winter en buiten te houden tijdens de zomer.
 • Standaard voering: Biedt basisprivacy en lichtbeheersing zonder extra isolatie.

TIP: Black-out gordijnen, 100% verduisterend

Onze best isolerende & energiebesparende stof (A++). Dit is een 100% verduisterende stof van zeer hoge kwaliteit. Ideaal voor de slaapkamer maar ook veel gekocht voor de huiskamer of ruimtes waar veel tocht is. Deze stof heeft een lichtdichtheid van 100% en hoeft dus niet gevoerd te worden. Hierdoor zijn onze gordijnen gemiddeld 40%-50% goedkoper dan gevoerde gordijnen.

 • Blackout door speciale coating
 • Zeer luxe stof
 • Hoog slijtvast percentage
 • Kleurvast
 • Beste isolatiewaarde

Welke ophangmethode kies je?

Hoe je je gordijnen ophangt, kan de algehele uitstraling van je woonkamer beïnvloeden. Hier zijn enkele opties:

 • Gordijnroedes: Gordijnroedes bieden een klassieke uitstraling en zijn ideaal voor zwaardere stoffen. Ze kunnen opvallende designelementen zijn en zorgen voor een sierlijke overgang van de stof langs de roede. Kies een roede die past bij de stijl van je woonkamer, of het nu klassiek, industrieel, of modern is. Roedes kunnen enkele of dubbele zijn, afhankelijk van de hoeveelheid stof die je wilt gebruiken voor je gordijnen.
 • Gordijnrails: Gordijnrails zijn een discrete en moderne optie, perfect voor strakke, eigentijdse interieurs. Ze zorgen voor een strakke en gestroomlijnde uitstraling en zijn ideaal voor gordijnen met plooien die soepel langs de rail glijden. Gordijnrails zijn ook uitermate geschikt voor grote ramen of ramen die zich in hoeken bevinden, omdat ze de gordijnen gemakkelijk kunnen volgen.

Lengte en plooien van gordijnen spelen een grote rol

De lengte van je gordijnen is ook van belang. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Vloerlengte gordijnen: Deze creëren een luxe uitstraling en verlengen de muren, waardoor de ruimte groter lijkt.
 • Gordijnen die net boven de vensterbank vallen: Ideaal als je radiatoren of andere elementen onder het raam hebt.
 • Gordijnen die net boven de vloer eindigen: Dit voorkomt dat de gordijnen vies worden en is een veilige keuze als je huisdieren hebt.

Plooien in de gordijnen kunnen ook een verschil maken in de algehele uitstraling. Enkele plooien zorgen voor een strakke, moderne look, terwijl dubbele plooien een meer traditionele uitstraling hebben.