Nog steeds trending, botanisch wonen

De Botanische woontrend zet nog steeds door. Groene planten staan niet alleen mooi in je interieur, het is ook nog eens erg goed voor de zuurstof in de lucht. Planten komen in allerlei kleuren en maten. Je kunt ze makkelijk stylen met mooie plantenpotten en overall neerzetten waar je wilt. Ook hoef je niet te veel na te denken over de kleuren, deze zijn vaak erg subtiel.

De botanische look toepassen

Wil je de botanische look thuis toe passen? Kies dan voor stoere stoffen met botanische prints in combinatie met grote planten en ruwe materialmen zoals bamboe en hout. Zet een paar verschillende planten bij elkaar en gebruik plantentafeltjes of standaards om verschillende hoogtes te creëren. Dit creërt speling en afwisseling in het interieur. Of kies voor een extra grote plant als aandachtstrekker in je woonkamer. Je maakt hiermee een echt groen statement en creëert tegelijk een unieke sfeer. Kies voor een mix van bloempotten en manden om het botanische plaatje af te maken.

Subtiele kleuren

In deze woonstijl vind je geen schreeuwende, felle kleuren, maar een meer subtieler kleurenpalet. Hierdoor krijgen je planten alle aandacht. Denk bijvoorbeeld aan een warme witte tint, lichtbeige, zand, oudroze, zachtgrijs en diverse groentinten. Als je er met het kleurgebruik nog niet helemaal uitkomt, of wat extra inspiratie kunt gebruiken, kun je ook kijken naar de Scandinavische woon stijl. Deze woonstijl overlapt met de botanische in zijn kleur- en materiaalgebruik.

Ook kun je prints gebruiken in de botanische woonstijl. Kies voor posters met een vintage look waarop flora en fauna staan afgebeeld. Door vintage posters te kiezen, geef jij je interieur wat meer karakter. Naast posters, kun je de print met flora en fauna ook laten terugkomen op behang of sierkussens. Wanneer je voor behang kiest, is het een aanrader om voor één accentmuur te gaan. Zo voorkom je dat de kleur groen te veel gaat terug komen. Naast het geprinte groen staat er namelijk ook al veel groen in de ruimte door de verschillende planten.

Planten bij de botanische woonstijl

Drie planten die goed bij de botanische woonstijl passen:

  1. Monstera (gatenplant)

Deze kamerplant brengt de jungle naar de woonkamer. In het juiste licht, niet te dicht bij het raam, en voldoende voeding groeit deze kamerplant ontzettend snel. Tip: wanneer het jungle aspect iets te letterlijk wordt, en de monstera wel erg hard groeit, kun je het teveel aan bladeren afknippen. Deze bladeren kun je in een vaas zetten om als decoratie te gebruiken. 

  1. Cactus

De cactus is een ideale plant op neer te zetten wanneer je geen groene vingers hebt. Een veilige keuze, maar bovendien ook een rijke toevoeging aan een deze woonstijl. De cactus is ook in verschillende maten en soorten te verkijgen.

  • Areca palm (Goudpalm)

Deze palm is een van de populaire palmsoorten en is dan ook in veel Nederlandse woonkamers te vinden. Oorspronkelijk komt deze palm uit Madagaskar, en brengt daarom van nature een tropische en warme sfeer in elke woonruimte. Deze plant heeft wel veel verzorging nodig.