Waar moet ik opletten bij de aanschaf van rolgordijnen? 5 Tips

Er zijn verschillende soorten rolgordijn. Elke type rolgordijn kan een ander doel hebben. Bij de aanschaf van rolgordijnen zijn er daarom een aantal praktische eigenschappen waar je goed over na dient te denken. Zo maak jij de keuze voor jezelf een stuk gemakkelijker. We zetten hier kort een aantal belangrijke punten op een rijtje.

1. Let op de functie van de ruimte

In welke ruimte van je huis heb je rolgordijnen nodig? In de slaapkamer is het handig dat de rolgordijnen goed verduisterend zijn, maar is dit hoeft geen vereiste te zijn in de woonkamer. Bedenk wat je prettig vindt en voor welk doeleinde je de rolgordijnen wilt gebruiken.

Wellicht is de zolder nu ingericht als kantoor, maar zal de ruimte in de toekomst ingericht worden als slaapkamer. Dan is het handig om alvast voor een verduisterend rolgordijn te kiezen. Denk dus ook goed na over de toekomst van de ruimte. Rolgordijnen zijn duurzaam in gebruik en het maken van de juiste keuze zorgt voor jarenlang plezier.

2. Kleuren zijn bepalend

Stel, de kamer die je wilt voorzien van rolgordijnen is nu rood. Dan is het hartstikke leuk om de kamer helemaal af te maken met rode rolgordijnen. Maar weet je zeker dat je over 10 jaar rood ook nog steeds mooi vindt? En dat de kamer dan ook nog steeds rood is? Kies dus een kleur die bij jullie woning, gezin en de ruimte past.

Heb je een woning met groene accenten aan de buitenkant, dan kan het ophangen van blauwe rolgordijnen voor een vloekend contrast zorgen. Kies dus ook voor een kleur die zowel bij het interieur als exterieur van de woning past. Zo maak jij jou huis echt helemaal compleet.

Tip: Bestel hier gratis kleurstalen om zeker te zijn dat jij de juiste hebt uitgekozen

3. Kies voor het juiste rolgordijn

Rolgordijnen op maat laten maken is niet voor niets een optie die door A-merken wordt aangeboden. Wie wil besparen kan kiezen voor rolgordijnen die zelf op maat geknipt kunnen worden, maar vergeet niet dat hier een zeer vaste hand voor nodig is.

Rolgordijnen zijn items in je interieur die er dagelijks zullen hangen en waar je dus dag in, dag uit tegenaan zal moeten kijken.

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het op maat knippen van je rolgordijnen, kan dit zorgen voor een lelijk afgezaagde buis waar het gordijn op opgerold wordt, rafels aan het gordijn en nog erger: een scheve rand. Dat is niet iets wat je wilt. Wanneer je deze op maat laat maken, passen zij altijd mooi in de ramen en hebben deze een mooie afwerking.

4. Welke bediening past bij jou?

Wil je jouw rolgordijn zelf naar beneden trekken met een haakje, wil je de bediening uit handen geven en automatisch regelen of wil je een rolgordijn met zonnebediening? Alles kan, het is maar net wat bij jullie woning, smaak en behoeftes past.

Met een handmatig systeem heb jij de touwtjes zelf in handen. De bediening van rolgordijnen werkt door middel van een eenvoudig koord. Je bepaalt zelf wanneer en tot hoe ver de rolgordijnen sluiten. Het is een heel simpel systeem dat je zelf op lengte kunt maken. Rolgordijnen zijn hierom ideaal voor een huishouden met kinderen. Heb je kleine kinderen, dan zorg je ervoor dat het snoer buiten bereik is. Je kind kan er dan niet aan gaan hangen of te hard aan trekken.

Automatisch werkt dit natuurlijk ook zo, alleen kost je dit geen enkele moeite. Met een druk op de knop sluit of opend jouw rolgordijn direct.

5. Het verduisteringsniveau van de rolgordijnen

Bij tip 1 gaven we je al mee dat het handig is om te letten op de functie van de ruimte. Daarnaast is het ook handig om te bedenken hoe donker je de kamer wilt hebben wanneer je kiest voor verduisterende rolgordijnen. Wil je dat het gordijn nog wat licht doorlaat of heb je het liefst een kamer waar je geen hand meer voor ogen zien? Ideaal voor in de woonkamer en keuken is een duo rolgordijn.

Duo rolgordijnen zijn voorzien van een dubbele stof in plaats van een enkele stof, zoals bij standaard rolgordijnen. De stof van duo rolgordijnen bestaat uit transparante en niet-transparante horizontale banen die je langs elkaar kunt schuiven. Door dit te doen, kun je spelen met lichtinval en privacy.

  • Open: voor veel lichtinval. De banen zijn om en om zichtbaar.
  • Half: voor een beetje lichtinval. De transparante banen zijn voor de helft zichtbaar.
  • Dicht: er is geen directe lichtinval. De niet-transparante banen zijn zichtbaar.