Welk gordijn past het beste in jouw slaapkamer: dim-out of black-out gordijnen?

Bij de keuze voor een stof voor gordijnen krijg je ook de keuze voor dim out en black out gordijnen. Als je kiest voor dim out gordijnen, kies je voor gordijnen die donker makend zijn, maar die je kamer niet volledig verduisteren. Als je kiest voor black out gordijnen dan kies je voor gordijnen met volledige verduistering. Op die manier ben je er zeker van dat de ruimte waar de gordijnen komen te hangen, de ruimte volledig donker maken.

Wat zijn black-out verduisterende gordijnen?

De beste manier om een ruimte te verduisteren is met een black-out verduisterend gordijn. Black-out gordijnen laten geen licht door en daarom zijn deze ideaal om zonlicht te blokkeren. Verduisterende gordijnen worden veelal in slaapkamers gehangen, omdat ze een raam goed kunnen afsluiten.

Blackout verduisterend gordijn = de beste oplossing voor de slaapkamer

Een slaapkamer wil je meestal zo goed mogelijk verduisteren, want dit is het beste voor een goede nachtrust. Ook om in de zomer de warmte tegen te gaan en in de winter de kou buiten te houden werken black-out gordijnen het beste. Dit maakt blackout gordijnen een goede oplossing voor raamdecoratie in de slaapkamer. Door de isolerende werking zijn black-out verduisterende gordijnen ook ideaal om in de woonkamer te hangen. Warmte die normaal verloren gaat door de ramen in de winter wordt zo tegengehouden, net als tocht en kou van buitenaf.

Wat zijn de voordelen van een 100% verduisterend (black-out) gordijn

Black-out gordijnen zijn 100% verduisterend en laten geen licht door. De gordijnstoffen zijn dan aan de achterkant voorzien van een speciale coating. Deze zorgt ervoor dat er geen licht door de stof kan komen. Hierdoor is de achterkant wel meestal wit. De voorkant is de gekozen kleur voor de gordijnstof. Black-out betekent dat er 0% licht doorkomt en is dus 100% verduisterend. Voordelen van black-out verduisterende gordijnen:

 • 100% lichtdicht
 • Makkelijk inmeten en monteren
 • Goedkope vorm van raamdecoratie, geen voering nodig
 • Duurzame raamdecoratie
 • Witte coating op de achterkant houdt zonlicht en warmte tegen

Wat is een dim-out gordijn op maat gemaakt?

Een dim-out gordijn kom je vaak tegen als je op zoek bent naar verduisterende gordijnen. Licht dimmen betekent licht verminderen en daardoor wordt een ruimte automatisch donkerder. Bij een dim-out gordijn wordt een ruimte meestal niet volledig verduisterd.

De lichtdoorlatendheid van een dim-out gordijn kan verschillen tussen de 2% tot circa 20%. Voorbeeld: Indien de lichtdoorlatendheid 20% is betekent dat er slechts 20% licht door de stof heen komt. Soms wordt ook de lichtdichtheid genoemd. Bijvoorbeeld 98% verduisterend (of lichtdicht). Dit betekent dat er ongeveer 2% licht door het gordijn heen komt.

Wat zijn de voordelen van een dim-out gordijn op maat?

Een dim-out gordijn maakt een kamer donkerder. De stof is dus verduisterend, maar dat betekent niet dat er helemaal geen licht meer door de stof heen komt. Dit zijn enkele voordelen van een dim-out gordijn:

 • Meest verkochte stof voor de slaapkamer en kinderkamer
 • Hoge lichtdichtheid van circa 80%
 • Verduisterende stof
 • Goedkopere stof dan black-out
 • Groot assortiment kleuren en stoffen
 • Geheel samen stellen naar wens