Dit is hoe rolgordijnen bijdragen aan energiebesparing in jouw woning

In de moderne wereld waarin energie-efficiëntie centraal staat, is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe je je huis zo energiezuinig mogelijk kunt maken. Een van de gebieden die vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de ramen. Ze kunnen een aanzienlijke bron van warmteverlies zijn als ze niet goed geïsoleerd zijn. Gelukkig bieden rolgordijnen een oplossing.

Waarom zijn ramen de zwakste schakel?

Ramen vormen vaak de zwakste schakel in de thermische envelop van een huis. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 37% van de warmte in de winter via ramen verloren kan gaan. In de zomer werken ze net zo, waarbij warmte van buiten naar binnen dringt. Deze inefficiëntie kan leiden tot hogere energiekosten en een verhoogde belasting van je verwarmingssysteem.

Rolgordijnen: De oplossing voor thermische isolatie

Niet alle rolgordijnen zijn echter gelijk gemaakt. Hier zijn enkele factoren om te overwegen voor maximale isolatie:

 • Stofkeuze: Niet alle stoffen zijn gelijk als het gaat om isolatie. Verduisterende stoffen en speciale thermische stoffen bieden uitstekende isolerende eigenschappen. Ze houden niet alleen het licht buiten, maar zorgen er ook voor dat de warmte binnen blijft.
 • Strakke pasvorm: Een van de voordelen van rolgordijnen is hun vermogen om strak tegen het raam aan te liggen, waardoor luchtstromen worden geminimaliseerd en warmteverlies wordt verminderd.
 • Zijgeleiding: Als je echt wilt investeren in optimale isolatie, overweeg dan rolgordijnen met zijgeleiding. Dit zorgt voor een strakkere sluiting en minimaliseert tocht en warmteverlies nog verder.

Rolgordijnen combineren met gordijnen

Terwijl rolgordijnen overdag effectief kunnen zijn om direct zonlicht en warmte buiten te houden, bieden gordijnen een extra laag bescherming. Door rolgordijnen met gordijnen te combineren, creëer je een extra isolatielaag die het warmteverlies verder minimaliseert. Een verduisterende gordijnstof of een gordijn met een speciale voering kan dit effect nog versterken.

Verduisterende rolgordijnen isoleren het beste

Net als bij gordijnen is de stof van het rolgordijn belangrijk voor de isolatiewaarde ervan. Transparante rolgordijnen hebben een dunne stof waar je doorheen kunt kijken. Een transparant rolgordijn isoleert dan ook het minst goed. 

Lichtdoorlatende rolgordijnen zijn iets dichter van stof en isoleren daarom beter. Verduisterende rolgordijnen zijn dikker van stof en hebben een speciale coating. Je kunt daardoor niet door de stof heenkijken. Verduisterende rolgordijnen zijn daardoor extra isolerend.

 • Dimout tot blackout stoffen
 • isolerende werking
 • Bediening: elektrisch, veer of met ketting
 • Geschikt voor alle type ramen: standaard, dakramen & kiep-kantel ramen.
 • Kies voor standaard of luxe afwerking (o.a. cassette)

Welke rolgordijnen helpen het beste tegen warmteverlies?

De keuze van de stof voor je rolgordijnen is cruciaal als het gaat om isolatie. Sommige stoffen hebben natuurlijke isolerende eigenschappen, terwijl andere meer geschikt zijn om licht te blokkeren dan om warmte te behouden. Hier zijn enkele stoffen die uitstekende isolerende eigenschappen hebben:

 • Verduisterende stoffen: Deze stoffen zijn vaak dikker en zwaarder, waardoor ze effectief warmte binnenhouden en licht blokkeren. Ze zijn ideaal voor slaapkamers en ruimtes waar privacy en isolatie belangrijk zijn.
 • Thermische stoffen: Speciale thermische rolgordijnen zijn ontworpen om warmte binnen te houden en kou buiten te houden. Ze hebben een voering die helpt bij isolatie.
 • Semi-transparante stoffen: Dit is een iets dichtere stof die beter isoleert dan transparante stoffen. Een verduisterende stof zou beter isoleren, maar combineer een semi-transparante stof met gordijnen en zorg voor even goede isolatie. Zo zou je alsnog natuurlijke lichtinval kunnen behouden.

Geen standaard raam, maar wel behoefte aan isolatie?

Rolgordijnen zijn er in verschillende stoffen en kleuren en kunnen geleverd worden tot een breedte en hoogte van 4 meter. Zo passen ze op elk raam. Ook zijn rolgordijnen perfect geschikt voor dakramen, kunststof kozijnen en kantel-kiepramen. Ook als je dus geen standaard raam in huis hebt, kun je deze goed isoleren. Doordat de rolgordijnen op maat worden gemaakt voor jouw ramen, sluiten deze perfect aan en heb je geen of weinig last van kieren waar tocht langs kan lopen.