Waar moet ik aan denken bij het aanschaffen van rolgordijnen?

Rolgordijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Naast alle effen kleuren kan je ook gaan voor een gave print om je interieur helemaal af te maken. Daarnaast kan je ook kiezen voor verschillende manieren om je rolgordijn te bedienen. Je merkt het al, de combinaties zijn eindeloos. Eén ding is zeker en dat is dat je met een rolgordijn in een handomdraai jouw interieur een andere uitstraling geeft. 

De lichtdoorlatendheid

Lichtdoorlatende rolgordijnen

lichtdoorlatende rolgordijnen zijn gemaakt van stoffen die niet geheel verduisterend zijn, maar juist voor een gedeelte zonlicht doorlaten. Deze rolgordijnen zijn dus perfect voor het creëren van meer privacy. Je kunt hier niet direct doorheen kijken, maar het licht komt hier wel doorheen. Je kunt alsnog genieten van natuurlijk daglicht.

Lichtdoorlatende rolgordijnen zijn geschikt in ruimtes waar je de zoninval wilt weren. Dit kan zijn in een keuken of de woonkamer.

Verduisterende rolgordijnen

Verduisterende rolgordijnen laten geen licht door, de kamer wordt volledig verduisterd. Ook kan niemand van buiten naar binnen kijken. Het verduisterende rolgordijn kan bestaan uit één stof die aan zowel de voor- als de achterkant te zien is. Ook kan deze bestaan uit stof aan de voorkant en een coating aan de achterkant. Deze coating zorgt er voor dat het rolgordijn goed verduisterend is. De voorkant hangt altijd richting het raam. 

De verduisterende stof is ideaal voor in de slaapkamer en de kinderkamer. Ook in de badkamer is een verduisterend rolgordijn ideaal, want zo kan niemand de badkamer in kijken van buiten af.

Duo rolgordijnen

Duo rolgordijnen zijn voorzien van een dubbele stof in plaats van een enkele stof zoals bij de meeste rolgordijnen. De stof van duo rolgordijnen bestaat uit transparante en niet-transparante horizontale banen die langs elkaar schuiven. Door deze zelf te bedienen en aan te passen, kun je spelen met lichtinval en privacy.

  • Open: voor veel lichtinval.
  • Half: voor een beetje lichtinval. De transparante banen zijn voor de helft zichtbaar.
  • Dicht: er is geen directe lichtinval.

Het bedieningsmechanisme

Er zijn verschillende mechanismes om je rolgordijn te bedienen. Om een drietal soorten te benoemen:

  1. Standaard bediening

Standaard wordt een rolgordijn geleverd met een wit kettingmechanisme, met een transparante ketting. Met een kettingmechanisme kun je het rolgordijn eenvoudig op en neer bewegen door simpelweg de ene of andere kant het touw naar beneden te bewegen.Veerbediening

2. Veerbediening

Voor een kettingloze bediening kan het rolgordijn ook uitgevoerd worden met een veermechanisme. Het rolgordijn wordt bediend met een trekkoord en koordhanger. Door het veermechanisme kan je het rolgordijn op elke gewenste hoogte stoppen. Deze optie is meer kindvriendelijk.Elektrisch

3. Elektrische bediening

Een elektrisch bedienbaar rolgordijn wordt uitgevoerd met een motor. De motor kan onopvallend weggewerkt worden in het rolgordijn, zodat de uitstraling van je interieur behouden blijft. Het instaleren van een elektrisch rolgordijn gaat bijna net zo gemakkelijk als de instalatie van een handmatige. Met een paar extra stappen heb je de motor zo gemonteerd:

  1. Bevestig de adapter en meenemer aan de motor en plaats de clip op het einde van de motor, zodat de meenemer niet van de motor kan lopen.
  2. Plaats de motorsteun in het product en zorg ervoor dat deze goed vast zit.
  3. Plaats de motor in de buis van het product.
  4. Plaats de buis met motor in het product

De plaats van het rolgordijn

Rolgordijnen voor vochtige plaatsen

Rolgordijnen van 100% polyester kun je opgehangen in vochtige ruimtes. Zo kun je deze rolgordijnen gebruiken in de keuken en in de badkamer. Zo heb je in de badkamer nog wel lichtinval, maar ook de nodige privacy. Rolgordijnen van 100% polyester zijn bovendien ook gemakkelijk schoon te maken met een licht vochtige doek.

Rolgordijnen voor een draai-kiepraam

Rolgordijnen voor een draai-kiepraam kunnen op twee mogelijke manieren gemonteerd worden. Je kunt ervoor kiezen om het rolgordijn in of op het kozijn te hangen. Je kunt bij een draaikiepraam kiezen uit een transparant, lichtdoorlatend of verduisterend rolgordijn. Ook is het mogelijk om rolgordijnen voor een draai-kiepraam nog steeds op maat te maken.

Rolgordijnen voor een dakraam

Ook voor schuine dakramen kun je rolgordijnen op maat laten maken. Heb je een dakraam van het merk Velux, Rooflite, Dakstra, Keylite of Fakro? Dan hebben wij rolgordijnen die hier speciaal voor zijn gemaakt. Rolgordijnen voor een dakraam worden meestal geplaatst op een slaapkamer of op zolder.